Kardiovaskularne bolesti

Simpozijum "Dr Zoran Paovica" u Trebinju

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2024. 19:54

Vremenski ekstremi itekako utiču na zdravlje ljudi a pogotovo na srce. Oni koji su zdravi moraju osluškivati svoj organizam a oni koji su bolesni moraju kod doktora kako bi se uskladila terapija, poručuju stručnjaci.

"Usklađivanje terapije u takvim ekstremnim uslovima kao što je ekstremna toplota, ekstremna hladnoća jako bitna da ne dođe do štetnih posljedica a nekada i katastrofalnih kod tih pacijenata. Naravno flašicu vode uvijek imati“, istakao je Milan Nedeljković, predsjednik Srpskog ljekarskog društva. 

Nažalost broj oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti sve je veći. Dobra prevencija je pola posla, oni koji imaju gen lošeg srca stalno ga moraju pratiti, a oni koji su zdravi moraju biti i disciplinovani.

„Ostavljanje duvana to nije samo za kardiovaskularne bolesti, to je za sve bolesti medicine i fizička aktivnost. Nešto što treba da se radi to je pola sata svakog dana treba šetnja“, rekao je Branko Beleslin, Udruženje kardiologa Srbije i Srpske. 

Medicina je i u ovoj oblasti napredovala. Novih lijekova i dobre oprema je sve više.

 „Činjenica da u ovo vrijeme nauke i razvoja kardiološka farmakoterapija zaista je dosegla fascinantne dimenzije i zaista imamo na tržištu jako dobre lijekove kojima možemo da usporimo tokove bolesti ali mislim da je daleko lakše i jeftinije odraditi primarnu prevenciju nego liječiti“, navela je Milica Lovrić, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske.

„Zato provjera pulsa, provjera pametnim satovima, aparatima za pritisak i na prvi znak nepravilnosti obavezno javljanje ljekaru da bi mi vidjeli šta je sve problem za te aritmije“, poručila je Tatjana Potpara, kardiolog.

Еminentni kardiolozi iz cijelog regiona stigli su u Trebinje na deveti po redi Simpozijum „Dr Zoran Paovica“ a obradili su najznačajnije teme iz svoje oblasti te skovali zaključke i planove za dalje.

Pratite nas i putem Vibera