Prisustvuju gosti iz cijelog svijeta

Škola akušerske anestezije na UKC-u Srpske

  • Izvor: ATV
  • 06.06.2024. 07:42

Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Republike Srpske zajedno sa Udruženjem anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske organizuje Školu akušerske anestezije sa radionicama regionalne anestezije u porodilištu i operacionoj sali Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Anesteziolog dr. Suzana Šobot Novaković, tokom gostovanja u ATV jutro, kazala je da Segment anestezije na našim prostorima doživljava velike promjene i zapravo mi težimo da poboljšamo taj kvalitet usluge pogotovo kada je tako osjetljiva populacija u pitanju

- Po drugi put organizujemo Školu akušerske anestezije. Cijelu sedmicu intenzivno radimo, imamo goste iz praktično cijelog svijeta. Ove godine, Škola se sastoji iz tri dijela, a to je radionica u porodilištu, gdje naše mlađe kolege učimo tehnikama regionalne anestezije, obezboljavanje u toku porođaja i nakon carskog reza, drugi dio je posvećen fokus radionicama gdje učimo tehnike ultrazvuka uz pomoć kolega sa Stanforda. I treći dio, je teoretski, gdje ćemo ugostiti stručnjake iz regiona, Španije, Holandije i slično - kaže Šobot Novaković.

Jedna od gošći Škole, biće i Stefani Pen, anesteziolog sa Stanforda.

- Pokus je ciljani ultrazvuk koji se koristi u svrhu brze dijagnostike, kako bismo brzo mogli da dijagnostikuje neke osnovne probleme i da djelujemo kod pacijenta. Pokus radionice u Banjaluci su više zasnovane u praktičnom smislu, nego teoretski. Bitno je da se eksperti iz svih dijelova svijeta bave sa ovim - ističe Stefani te dodaje:

- Pokus je bitan iz razloga što se brzo možemo orijentisati o stanju pacijenta. Simptomi su nekad jako slični i jako je bitno da brzo i efikasno dijagnostikujemo šta je u pitanju i pomognemo pacijentu - dodaje Stefani.

Pacijenti, kaže Šobot Novaković, nisu dovoljno upoznati sa pojmom anestezija.

- Mi imamo grupu anesteziologa koji su obučeni i koji rade sve tehnike anestezije. Međutim, često nailazimo na situacije da trudnice ne znaju da imaju mogućnost da biraju koju vrstu anestezije žele. Što se tiče epidurala, imamo sve veći broj zainteresovanih trudnica  i to postaje popularno. Negdje oko 30 odsto porođaja se obavi epiduralom. Što se tiče spinalne anestezije, imamo jako malo pacijenata. Tu jako kaskamo za svijetom. U svijetu, većina carskih rezova se obavi spinalnom anestezijom - naglašava Šobot Novaković.

Pratite nas i putem Vibera