Primjer drugima

Sloga vlada u Babićima kod Čelinca

  • Izvor: ATV
  • 18.06.2024. 19:02

Sloga kuću gradi, a izgradila je i Babiće. Tako priča narod nadomak Čelinca. Najvažnija je, kažu, sloga u porodici. Od nje sve počinje, ali ništa manje nije važna ni sloga u komšiluku, selu, gradu, Republici.

- Sloga je, ne samo u porodici, već u društvu i svagdje, osnov za napredak - kaže Zoran Džombić, domaćin iz Babića.

- Komšijska sloga ogleda se u pomoći, jedni drugima, jedan ujutro ustane, otvori plastenik. Ja dok dođem sve je otvoreno, kad ga nazovem uvijek je tu za mene - priča Goran Džombić, poljoprivrednik iz Babića.

I Babićani su uvijek svi tu jedni za druge. Selo je od davnina prepoznatljivo po radnim akcijama. Ima ih danas. 

I ta sloga je samo jedan od razloga zbog čega se u Babićima sve češće grade nove kuće. Srećni su što u selu ima novih stanovnika, a iz Babića rijetko ko odluči da ode. 

- Svaki čovjek teži da ostvari jednu zajednicu. Ovo selo zaista ima tu jednu lijepu karakteristiku da prvenstveno žive zajedno i da zajedno rade, da stvaraju i da rade za dobrobit jedni drugih - ističe Slobodan Brljić, jerej.

Tako je narod ovdje zajedno gradio i obnavljao seosku kapelu. A posebno su složni kada se u Babićima organizuju humanitarne akcije. 

Babići su pravi primjer da tamo gdje vlada sloga, problema gotovo i da nema. Ako ih i ima, oni se uz slogu, zasigurno, lakše savladaju.

I to nam je za nauk svima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: