Ministar trgovine i turizma

Šulić: Drina je kičma koja spaja Srpsku i Srbiju

  • 24.09.2024. 19:06

U okviru "Dana Srpske u Srbiji" u Novom Sadu zamjenik gradonačelnika Đurađ Jakšić sa saradnicima upriličio je danas prijem za delegaciju Republike Srpske, predvođenu ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem i šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađanom Cicovićem.

Šulić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i na tome što su čelni ljudi Novog Sada, kako je naglasio, uvijek bili otvoreni za svaku vrstu saradnje i svaki vid pomoći Republici Srpskoj.

- Sigurno je da Republika Srpska to zna da cijeni i da ovaj susret i ukupna saradnja potvrđuju da je Drina kičma koja spaja Republiku Srpsku i Srbiju - rekao je Šulić nakon prijema.

On je podsjetio da je ranije danas u Novom Sadu održan poslovni forum "Republika Srpska – Srbija", na kojem je potpisan značajan sporazum između preduzeća "Vitaminka" i jednog od najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji "Univereksporta", na čijim rafovima će se naći proizvodi ovog banjalučkog preduzeća.

- Forum je dobro prošao, a razgovarali smo o dodatnom plasmanu roba u trgovačkim lancima s obje strane Drine. Siguran sam da će naši trgovački lanci još više promovisati robe iz Srbije i da ćemo napraviti dodatni iskorak u plasmanu naših proizvoda ovdje u matici Srbiji - rekao je Šulić.

Cicović je ukazao da je Novi Sad od početka davao veliku podršku manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji", koja je u ovom gradu svečano otvarana i zatvarana i uvijek mogla da računa na razumijevanje i bratsku pomoć.

On je ocijenio da odnosi Srpske i Srbije nikada nisu bili tako dobri kao u posljednjih deset godina i da to nije samo deklarativna priča.

- Ova manifestacija pokazuje da Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju i zajedno rade na svim identitetskim pitanjima vezanim za opstanak našeg naroda i zajedno definišu sve strateške projekte - naveo je Cicović.

Prema njegovim riječima, i Srpska i Srbija razumiju da Srbi treba da budu jedinstveni i sabrani u ovom trenutku, kada se od Srbije traži da se odrekne svoje kolijevke – Kosova i Metohije, od Srpske da se odrekne same sebe, a i od Srbije i Republike Srpske da se odreknu jedna druge.

- Mi smo se zato opredijelili da moto ovogodišnje manifestacije glasi "Sabornost", a na to nas je inspirisao Svesrpski sabor, koji je održan u Beogradu 8. juna. Sabornošću i jedinstvom ćemo na najbolji način odgovoriti na sva iskušenja u kojima se naš narod nalazi - smatra Cicović.

Jakšić je u ime domaćina rekao da je počastvovan današnjom posjetom delegacije Republike Srpske i ocijenio da su "Dani Srpske u Srbiji" veličanstvena manifestacija, zbog čega mu je izuzetno drago da je Novi Sad danas epicentar zbivanja u okviru ove manifestacije.

- Mi sa zadovoljstvom čekamo sutrašnji dan, 25. septembar, kada će biti svečano otvoreni `Dani Srbije u Republici Srpskoj`, koji će trajati do 16. oktobra - rekao je Jakšić.

On smatra da obje manifestacije podstiču bratske odnose između Republike Srpske i Srbije i da treba dodatno da ih zbliže u svakom životnom segmentu kako bi Srbi s obje strane Drine imali još čvršći oslonac u budućnosti.

U delegaciji Republike Srpske pored Šulića i Cicovića na današnjem prijemu bili su direktor Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, direktor Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić i savjetnici u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Tatjana Duvnjak i Jelena Kusmuk.

Uz Jakšića, Grad Novi Sad su predstavljali član Gradskog vijeća za kulturu Tijana Delić i načelnik Gradske uprave za privredu Saša Biberović.

Program "Dana Srpske u Srbiji" koji se održava u Novom Sadu biće završen predstavom "Glumac" Narodnog pozorišta iz Istočnog Sarajeva.

Predstava u režiji Zorana Todorovića, koji je i autor teksta, biće izvedena večeras u 20.00 časova u Kulturnom centru Novog Sada. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)