SPC

Sutra slavimo Srđevdan: Granica između jeseni i zime

  • 19.10.2024. 12:54

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obilježiće sutra praznik Srđevdan, posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu.

Sergije i Vakh bili su rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimilijana, a zbog pripadnosti hrišćanskoj vjeri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima posječeni su u Siriji, gdje je njihov kult uspostavljen i odakle se raširio po Istoku.

Sveti Sergije naročito je bio poštovan u gradu Rosafu, gdje je pogubljen. Taj grad je jedno vrijeme nosio ime Sergiopolis i u šestom vijeku bio veliko hodočasničko mjesto cijelog Istoka.

Pod carem Justinijanom (527-565) kult Svetih Sergija i Vakha raširio se na Zapad, naročito na prostoru između Drača i današnjeg Dubrovnika, gdje je, prema sačuvanim podacima, postojalo više od 15 crkava posvećenih ovim svecima.

Predsjednik Dodik povodom smrti Bauera: Izgubili smo snažan i izuzetan glas koji je pronosio istinu

Predsjednik Dodik povodom smrti Bauera: Izgubili smo snažan i izuzetan glas koji je pronosio istinu

Odatle se slavljenje Srđevdana širilo u unutrašnjost, tako da je ova slava u srednjovjekovnoj Zeti bila jedna od značajnijih. O tome svjedoči i crkva Svetih Sergija i Vakha na Bojani, koja je bila mjesto gdje su sahranjivani vladari dinastije Vojislavljević u 11. i 12. vijeku.

Nakon obnove krajem 13. vijeka, od srpske kraljice Jelene Anžujske i njenih sinova Dragutina i Milutina, ta crkva je mogla da primi 3.000 vjernika.

Еksplozija na četvrtom spratu zgrade: Ima mrtvih, pokrenuta istraga

Еksplozija na četvrtom spratu zgrade: Ima mrtvih, pokrenuta istraga

Prema predanju, prilikom prenošenja moštiju Svetog Save iz Trnova, u Mileševu su prenesene i mošti Svetih Sergija i Vakha, gdje je od ranije postojao kult ovih svetitelja, o čemu svjedoče i njihove freske iz najranijeg perioda freskopisa u Mileševi.

Kao zanatlijsku slavu, Srđevdan slave obućari i opančari, a srpski narod smatra da je taj dan granica između jeseni i zime.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Еvropske mikrodržave

    U dokumentarnom programu Еvropske mikrodržave ovaj put donosimo nešto više informacija o državi Andori.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 22:00 Serija: Nemirni (16+)

    'Srpska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića "Jedan pogrešan korak", a režirao je Darko Nikolić

  • 23:00 Film

    ''''Film