Ugrožena sigurnost

Sve češće povrede radnika na radnom mjestu

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2024. 19:19

Teško je povrijeđen komunalac u Trebinju dok je odvozio smeće, hitno je prebačen na UKC gdje se skoro mjesec dana bori za život, ostao je bez nogu. Trebinjski električar je pao sa stuba prošle sedmice i u teškom stanju prebačen u KC Crne Gore. Ovo je dovoljno da sve svi zapitaju koliko su ljudi sigurni na svom radnom mjestu.

O povredama komunalca dugo se ćutalo, šta se tačno desilo tog kobnog dana nadležni iz trebinjskog Komunalnog ne odgovaraju. Zato sve ispituju policija i tužilaštvo.

Za sada se zna da kamion koji je učestvovao nije bio na mjestu nezgode. Pronađen je na parkingu Komunalnog. Uviđaj je nekako urađen a radiće se i vještačenja.

"Radiće se i medicinsko vještačenje na osnovu čega će se utvrditi od koje težine, visine i slično su mogle nastupiti te povrede a radiće se i saobraćajno vještačenje u onome dijeli koji se tiče toga vozila. Što se tiče drugih stvari moguća je i rekonstrukcija čitavog događaja", rekao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Iz Еlektro-Hercegovine postupaju odgovornije. Kažu da se drže slova Zakona koji se odnosi na zaštitu na radu, no ipak nezgode se dešavaju.

"Radnici su u svakom trenutku uredno opremljeni ličnim zaštitnim sredstvima koja redovno koriste. Takođe, redovno i u zavisnosti od posla koji se obavlja koriste se i kolektivna sredstva i oprema za rad koja je atestirana. Zaposleni su obučeni za bezbjedno obavljanje radnih zadataka", rekao je Vojin Tepavčević iz Odjeljenja zaštita na radu u  "Еlektro-Hercegovini".

Ljuti su sindikalci, tvrde da većina poslodavaca ne vodi računa o bezbjednosti i zdravlju radnika.

"Tvrdim da je bilo dosta zahtjeva za zaštitu zdravlja radnika prevashodno od strane samih radnika ali poslodavci se bar se tako pokazalo ne brinu baš puno o tome. I šta nam je raditi?  Jednostavno borba, neprestana borba sindikata", rekao je Dragan Simović, bivši predsjednik sindikata u Hercegovini.

Iz Republičkog nadležnog sindikata kažu da treba više inspektora na teren i da je potrebno unaprijediti zakon.

"Pokazuju činjenice da radnici koji se povrijede na radu u veoma malom broju slučajeva to bude greška radnika, uglavnom je to što nemamo zaštićene objekte, što nemamo zaštićene radnike, što nemaju odgovarajuću opremu zaštite na radu. Stvarni je krajnje vrijeme da se i poslodavci ali i Ministarstvo rada i Ministarstvo zdravlja pozabave sa tim zajedno sa Savezom sindikata Srpske", rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti u Srpskoj.

Iz Inspektorata ATV-u odgovaraju da su često na terenu, propusta i te kako ima. Samo prošle godine utvrđeno je 630 nepravilnosti, izrečeno 380 upravnih mjera, podnesene četiri prekršajne prijave  i izrečene kazne u vrijednosti od oko 360.000 KM. Slično je i ove godine.

"U ovoj godini u oblasti zaštite na radu izvršeno je 560 kontrola, od čega je 230 bilo sa utvrđenim propustima. Poslodavcima je izrečeno 180 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja podnesene četiri prekršajne prijave i izrečene kazne u vrijednosti od oko 130.000 KM", saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspektorata kažu da su uključeni i u dva slučaja sa početka naše priče, odgovaraju da će se oglasiti tek kada povrijeđeni radnici završe bolničko liječenje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: