Autor Tanja Kuruzović

U opticaju poštanska marka sa manastirom Rmanj

  • Izvor: Agencije
  • 17.09.2024. 10:43

Marka je posvećena jednom od najstarijih pravoslavnih manastira u BiH, čime se naglašava kulturno i istorijsko naslijeđe ovog svetog mjesta.

Skriven od pogleda, među kamenim liticama i mirisnim borovima, prije šest vijekova uzdigao se Manastir Rmanj – čuvar duše srpskog naroda i svjedok vjekovne borbe za vjeru i slobodu.

Posvećen sv. Nikolaju Mirlikijskom, podignut je 1443. godine i pripisuje se kao zadužbina Katarine Branković – kćeri Đurđa Brankovića i supruzi Urliha Drugog Celjskog.

O duhovnoj važnosti manastira svjedoči i to što se od 1566. sjedište Dabrobosanske episkopije (mitropolije) nalazilo u Rmnju i to više od jednog vijeka. Manastir Rmanj nalazi se u Martin Brodu i pripada Bihaćko-petrovačkoj eparhiji.

Autor ovog izdanja je Tanja Kuruzović, dizajner i izdavač Pošta Srpske.

Najznačajniji mitropolit koji je stolovao u Rmnju jeste mitropolit Teodor, koji je osnovano bogosloviju u manastiru Krka 1615. godine.

Sjedište dabrobosanskih mitropolita Rmanj je bio dugih 110 godina. U manastiru je radila i ikonopisna škola, a u njemu su prepisivane sveštene i bogoslužbene knjige.

Burna istorija ovog podneblja, tromeđa Like, Korduna i Banije, nije poštedjela ni ovu bogomolju.

Rmanj je više puta razaran i paljen, mahom tokom ratnih sukoba. Pod zidinama ove svetinje se i danas osjeća prisustvo predaka i bremenite istorije.

Narod Krajine borio se i vojevao za istinu i pravdu,  slobodu i mir, što je hrišćanska i ljudska dužnost, a čemu svjedoči ovaj manastir koji čuva od zaborava istoriju i kulturu srpskog naroda.

(Izvor: SeeSrpska)

Pratite nas i putem Vibera