Konjic

U subotu obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u Bradini

  • Izvor: SRNA
  • 20.05.2024. 17:48

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica u subotu, 25. maja, biće obilježene 32 godine od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu, najavljeno je iz Crkvene opštine Konjic.

Tim povodom u 10.00 časova biće služena liturgija, a potom i pomen svim stradalim, te položeno cvijeće na spomen-obilježje.

Pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga napali su 25. maja 1992. godine Bradinu kod Konjica, koja je do posljednjeg rata u BiH bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, te ubili 48 nenaoružanih srpskih civila, a preostale su odveli u logore ili protjerali.

Opljačkali su, a potom i spalili sve srpske kuće, kao i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađenu 1938. godine.

U logorima Musala i Čelebići ubijena su još 22 mještana Bradine.

Osim Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, na mjestu gdje je sada spomen-obilježje, bila je masovna grobnica.

Najstarija žrtva pronađena u masovnoj grobnici u porti crkve, bila je osamdesetpetogodišnja Paula Vukosava, a najmlađi jedanaestogodišnji Srđan Žuža.

Preživjeli Srbi iz Bradine sjećaju se da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su ubijene vezali konopcima za noge, a onda ih konjima vukli do iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela i tu ih bacali.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, u tu jamu bačeno je 26 tijela.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: