Srbija

Ajvar postao luksuz: Haos zbog cijene ove namirnice

  • Izvor: Agencije
  • 26.09.2024. 13:04

Pravljenje zimnice u našim domaćinstvima dio je porodične tradicije. Dugotrajna ljetna suša umanjila je rod paprike za 50 odsto kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran. Očekuje da će šteta preći milijardu evra.

Milan Prostran ističe da je za ovu godinu karakteristično što je priprema zimnice započela mnogo ranije zbog ranog zrenja ratarskih i povrtarskih kultura.

Tako da umjesto u septembru, ili do polovine oktobra, priprema zimnice počela je već od avgusta, kada su cijene bile povoljnije. Pošto je rod bio manji, trgovci i uvoznici zaradili su na paprici iz Sjeverne Makedonije, a nešto je ulazilo i iz Albanije.

Udaje se najljepša srpska odbojkašica! Luka zaprosio Milicu

Udaje se najljepša srpska odbojkašica! Luka zaprosio Milicu

Prostran ističe da se slabiji rod povrća vidi po tome i što nema prodaje iz kamiona, na putevima i magistralama, već su to uglavnom pijace i trgovinski lanci koji su se, kako je primijetio, bolje spremili ove godine nego ranije.

Napominje da tegla ajvara "po bakinom receptu“ neće više moći da se kupi po 500 (oko 8 KM), 700 (oko 11 KM) ili 800 (oko 13 KM), dodajući da se u avgustu prodavao za 1.100 dinara (više od 18 KM), piše "Dnevnik.rs".

Prostran kaže da je suša odnijela ogroman rod ove godine, koji je manji od prosjeka za oko 50 odsto. Dodaje da bi šteta bila i mnogo veća da prvi dio godine nije bio nešto povoljniji. Paprika zbog stresa odbacuje plod, najmanja šteta je na čeri paradajzu.

Proizvođač paprike i ajvara Stevica Marković iz sela Brestovca kod Leskovca još nije započeo berbu iako je za ovaj period uobičajeno da je u toku druga ili treća berba.

Jednom znaku stižu pare iznenada: Oktobar će biti njegov mjesec

Jednom znaku stižu pare iznenada: Oktobar će biti njegov mjesec

"Sama godina je krenula vrlo loše. Mi smo već u aprilu imali preko 30 stepeni. Nicanje paprike je bilo otežano, mnogi nisu ni proizveli rasad, pa sam morao da ga kupujem". navodi Marković.

"Zbog previsokih temperatura biljka je odbacila plod. Biljka u tim stresnim uslovima plod vidi kao strano tijelo, odbaci ga, tako da smo mi tek jula mjeseca dobili prve cvjetove a plod tek treba da počnemo da beremo", objašnjava Marković.

Kako je naglasio, za 15 godina koliko se bavi proizvodnjom paprike ne pamti ovakvu godinu. Dodaje da će rod pored toga što je prepolovljen biti i veoma loš.

Marković kaže da će ajvara biti samo za već poznate klijente.

Mirko Mišković iz Male Vranjske kod Šapca kaže da suša na njegovom gazdinstvu jedino nije bitno uticala na rod čeri paradajza, budući da je sazrio ranije.

"Jako rano je zasađen, u martu, tako da je stigao na rod već u maju. Međutim, što se tiče sadnje u redovnim terminima, zametanje plodova je bilo jako loše što je umanjilo rod za 30 do 40 odsto", kaže Mišković.

Meteorolozi upozoravaju: Biće naglo

Meteorolozi upozoravaju: Biće naglo

Kako je dodao, to se odrazilo i na rod kornišona zasađen početkom avgusta. Mišković ga prodaje naveliko po cijeni od 150 do 180 dinara (2,5 do 3 KM), dok na nekim tezgama kilogram dostiže i 400 dinara (više od 6,5 KM).

Prema njegovim riječima, kulture zasijane prošle jeseni, strna žita, rano voće i povrće, bile su povoljnije što je malo amortizovalo ukupan rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

"Kada su u pitanju rane proljećne kulture, podbačaj je bio oko 20-30 odsto, dok će drugi dio godine koji nosi najveći dio proizvodnje u povrtarstvu i voćarstvu, prema prvim procjenama, donijeti štetu veću od milijarde evra", naglašava Prostran.

Prostran kaže da su septembarske kiše stigle kasno da bi uticale na poboljšanje roda. One su, kako navodi, najvažnije, prije svega, za pripremu nove sjetve, jer poljoprivredna godina počinje krajem avgusta ili početkom septembra.

Ukazuje na to da je podbacio rod svih osnovnih povrtnih kultura – krompira, paprike, paradajza, krastavca i luka.

Bivši zadrugar svjedočio na suđenju ubici iz Mladenovca: Napisao mi je da ide da pravi masakr

Bivši zadrugar svjedočio na suđenju ubici iz Mladenovca: Napisao mi je da ide da pravi masakr

Prostran kaže da najkvalitetnije paprike na pijacama dostižu cijenu od 350 dinara (skoro 6 KM).

Što se tiče cijena u supermarketima, Milan ističe da se, prije svega, zbog dugogodišnjih ugovora koje imaju sa primarnim proizvođačima povrća u industrijskoj preradi, mogu naći mnogo povoljnije cijene.

Naglašava da cijena tegle ajvara iz domaće radinosti može biti i tri puta veća u odnosu na industrijski.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: