Sutra sjednica PD PS BiH

Amidžić: Prijedlog zakona o PDV-u nije populistički, dobiće podršku

  • 21.10.2024. 20:22

Za sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu jedna tačka je izazvala poseban interes javnosti. Grupa poslanika uputila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Prijedlog Zakona predviđa da punoljetno fizičko lice koje je državljanin BiH sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana.


Ministar finansija i trezora u Savjetu ministar BiH Srđan Amidžić izjavio je za FTV da očekuje da će pomenuti prijedlog zakona sutra dobiti potrebnu podršku.

„Prije svega jer se radi o zakonu kojeg ne možemo smatrati populističkim, iz razloga što njegove komponente ili njegova sadržina jeste takva da ona uvažava potrebu ljudi u BiH da riješe to stambeno pitanje, ako govorimo o prvoj nekretnini s jedne strane, ali i s druge strane da pad javnih prihoda koji će se desiti nije toliki da to ne mogu da nose budžeti entiteta i Brčko distrikta“, objašnjava on.

Dalje navodi:

„Nama će se pojaviti nešto što se zove nulti efekt, jer ćemo mi na ovakav način, u najvećem broju, stimulisati pojedinice da kupe tu svoju prvu nekretninu, a nisu do sada bili ni u mogućnosti da je kupe, pa s te strane ne bi bilo ni prometa, tako da se ne očekuje pad javnih prihoda u tolikoj mjeri da to ne mogu da nose budžeti entiteta. To je jedna stvar. Druga stvar, ako uzmemo struku, ona kaže da to treba da ide i da postoje pozitivne prakse u regionu kada je u pitanju ovaj zakon, prije svega mislim na Srbiju, ali evo i Hrvatska se opredijelila da ide sa smanjenjem stope PDV-a. Ako znamo u obzir i ovu političku komponentu, uzevši u obzir da je struka istinski rekla da je to je dobro, ne vjerujem da postoji politički subjekt u Bosni i Hercegovini koji neće željeti da učestvuje u ovom procesu".

Naglašava da ovo zakonsko rješenje ne podrazumijeva podjelu u smislu da su obuhvaćene samo određene kategorije stanovništva, već se ono odnosi na sve državljane BiH, bez obzira na starosnu dob, socijalni ili neki drugi status.

Ministar se osvrnuo i na inicijativu da se od PDV-a oslobode i lijekovi.

„Parlament doživljavam kao jedno tijelo gdje mi ne treba da se takmičimo kad su u pitanju plemenite ideje, jer plemenitu ideju će podržati svako ko živi u BiH, svaki parlamentarac, pa i ta ideja sasvim sigurno ima podršku mene kao nekoga ko živi u ovoj zemlji, ali, istovremeno, oni koji predlažu tu ideju trebaju da je obrazlože do kraja, to je da kažu u kojoj mjeri i u kojom procentu će to uticati na smanjenje javnih prihoda, s jedne strane, i s druge strane na koji način će se taj pad javnih prihoda nadomjestiti. Mislim da ne treba da se igramo, treba da predlažemo one stvari koje jesu održive. Ja sam spreman da podržim svaku ideju koja je ekonomski provodiva, ali isto tako nisam spreman da manipulišem ili dajem lažnu nadu nekim ljudima da će pojedina rješenja ugledati svjetlo dana, a da to znam nije moguće“.

Što se tiče diferencirane stope PDV-a, kazao je kako 'nema ništa protiv toga'.

„Saglasan sam da o tim stvarima treba i možemo da razgovaramo. Diferencirana stopa podrazumijeva - ako ćemo smanjiti za određene kategorije proizvoda, da ćemo za neke druge vrste ili druge kategorije proizvoda povećati, na takav način da sva ona davanja koja su neophodna da se izdvajaju iz entitetskih budžeta, ostanu na ovom nivou ili da se stvara pretpostavka da ista rastu, recimo kad su u pitanju naši penzioneri, mi imamo godišnje usklađivanje penzija sa onim što se predstavlja indeks rasta cijene i da ta kategorija stanovništva ni na jedan način ne bude ugrožena“.

Kazao je i da nije zadovoljan radom Savjeta ministara BiH.

„Nerijetko imate situaciju da političke teme prevladaju ekonomske, da razgovaramo o nekim stvarima koji su, po meni, manje bitne. Mislim da bi Savjet ministara mogao da radi bolje i bude efikasniji, kada bi nekada te političke razlike i političke teme stavili sa strane, a da u prvi fokus stavimo ekonomske teme koje u smislu političke pozicije ne narušavaju nikog od učesnika“, istakao je Amidžić.

Pratite nas i putem Vibera