Svečanost u Trnovu

Dodik i Mrda otvorili HE "Bogatići-Nova", vrijednu 18,5 miliona KM

  • 04.09.2018. 18:58

Sa Hidroelktranom “Bogatići-Nova“ Republika Srpska pokazuje koliko je jaka i stabilna. To je na svečanom otvaranju rekao predsjednik RS Milorad Dodik koji je zajedno sa direktorom "Elektrodistibucije" Pale pustio u rad novu hidroelektranu, vrijednu 18,5 miliona maraka.

Bogatići su, zajedno sa mesićkom hidroelektranom, dokaz da u "Elektrodistibuciji" Pale prepoznaju energetiski potencijal i da uloženu investiciju vrate u periodu od tri godine.

“Moramo da se okupimo oko ovakvih objekata, to je uvijek važno, jer to pokazuje našu sposobnost da osvojimo tehnologije koje nisu uvijek bile prisutne. Nije lako izgraditi hidroelektranu, šta god mi rekli. Kada smo mogli ovu od deset, možemo i onu od sto, princip je isti. Prema tome, mi gradimo, kao što ste vidjeli, i sa Vladom Srbije dvije nove hidroelektrane“, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Savremena hidroelektrana, u njoj su montirana dva agregata Francisova, koja će na nivou godišnjem proizvoditi 41 gigavat-sat električne energije, to znači u novcu pet miliona KM, a onda dalje to nam omogućava razvoj preduzeća, nove kapitalne investicije i nova radna mjesta“, rekao je Ljubomir Mrda, direktor "Elektrodistibucije" Pale.

"Elektrodistibucija" Pale danas je dobila i upotrebnu dozvolu od resornog ministarstva. Novoj i savremenoj opremi najviše su se obradovali radnici koji će od danas u Bogatićima da rade isključivo na dugme.

“Velika je razlika, ovo je sve automatika. Recimo, ranije je bilo mnogo, mnogo zahtjevnije, napornije, ovo je automatski sve. Jednostavno klikneš na dugme i gotovo je sve”, kaže Dragan Šehovac, radnik u HE “Bogatići“ Trnovo.

Za opštinu Trnovo ovo je jedan od značajnijih projekata koji bi trebalo da popravi stanje budžeta. Popraviće stanje u cijeloj Srpskoj, poručuje ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

“Uvjeren sam da će ovo poboljšati ukupnu ekonomsku vrijednost Republike Srpske i sa ovakvim i sličnim objektima biti od koristi građanima i, naravno, opštinama u kojima se ovakvi objekti nalaze”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

“Na osnovu proizvedene električne energije to bi trebalo da bude negdje do 300 hiljada KM, uz pretpostavku da hidrološke prilike budu kako treba”, dodao je Dragolmir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Vlada RS do sada je u energetske objekte uložila preko tri milijarde marka, a prema planu investicija predviđeno je još devet milijardi. Najvažnije je da su zavisna preduzeća vodeći investitori, pa je tako paljanska "Elektrodistibucija" najviše doprinjela izgradnji novog objekta na rijeci Željeznici. 

Bogataćika hidroelektrana, baš kao i ona u Mesićima, napravljena je zahvaljujući sopstvenom znanju radnika "Elekrtodistibucije" Pale. I ova HE služiće narednih 70 godina.