Predsjednik

Dodik: Srpska otvorena prema regionu i saradnji - imamo perspektivu

  • Izvor: RTRS
  • 14.05.2024. 15:18

Republika Srpska je otvorena prema regionu i saradnji i imamo perspektivu, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik tokom ceremonije otvaranja Jahorina ekonomskog foruma.

"Pokazuje da smo bili u pravu kada smo počinjali prije sedam godina pričati ovu priču na Jahorini. Ako ništa, da barem sebe natjeramo da sljedeće godine budemo malo bolji“, naveo je Dodik.

Istakao je da je odluka Srpske da poveća najnižu platu učinila da se poveća rast domaćeg proizvoda.

"I možemo sa sigurnošću reći da ćemo godinu završiti sa rastom od 19 milijardi KM“, jasan je Dodik.

Naglasio je da je ekonomija danas zarobljenik geopolitike.

"Prije svega sukob u Ukrajini poremetio je mnoge stvari, prije toga bila je pandemija virusa korone, sada imamo i sukob u Gazi. Mi smo otvoreni ka regionu i saradnji i 'Otvoreni Balkan' je svakako dobra prilika“, naveo je Dodik.

Otvaranje Еkonomskog foruma na Jahorini

Otvaranje Еkonomskog foruma na Jahorini

Istakao je da naše tržište osjeća problem radne snage.

"U ovom vremenu koje je bilo izazovno, u posljednjih pet godina, kreirali samo 5.000 novih radnih mjesta. Za velike ekonomije to je mizerno, ali za nas veoma važan korak. Srpska nikada nije imala više zaposlenih nego danas“, naveo je Dodik.

Naglasio je da će saslušati sve zaključke foruma.

"Pokušaćemo neke od njih sprovesti, a jedan od njih je bio ukidanje PDV za prvu nekretninu mladih bračnih parova“, podsjetio je Dodik.

"Problem zemalja regiona prilagođavanje novim okolnostima, ali moramo dati šansu ekonomiji“

Problem zemalja regiona je prilagođavanje novim okolnostima, ali moramo dati šansu ekonomiji, rekao je u Centralnom intervjuu na Еkonomskom forumu na Jahorini predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Istakao je da odavno ekonomija nije zavisila od politike kao što je to danas.

"Na primjer, mnoge zemlje su uvele sankcije Rusiji, i automatski su izgubili snabdijevanje jeftinim gasom. I za dvije do tri godine došlo je do pada ekonomije Njemačke i još nekih zemalja, što je prije bilo nezamislivo. Zato, bez obzira na političke trzavice i različite stavove, uvijek šansu treba dati ekonomiji“, poručio je Dodik.

Naglasio je da će "na kraju život morati da nadvlada i da će morati doći ispred politike".

"Nužda će natjerati mnoge da donose brze odluke“, jasan je Dodik.

"Povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti"

Kaže da je kompleksnost ovog regiona veoma teška i zahtjevna.

"U BiH je mnogo bolja ekonomska situacija nego politička, koja je veoma teška. I ove godine imamo rast prihoda, domaćih proizvoda, na stepenu smo niske zaduženosti“, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je prioritetan zadatak digitalizacija.

"Naravno da imamo problema, nigdje ne teče med i mlijeko. Kod nas je vidljivo jako miješanje stranog faktora u javnim poslovima, pa čak i nametanje zakona koji utiču na cjelokupan ekonomski milje“, naveo je Dodik.

Dodao je da Republika Srpska raspolaže i onim što je poljoprivedno zemljište.

"Mi smo mogli da prehranimo cijelu Srpsku za vrijeme pandemije hranom koju proizvedemo sami. Naravno to nije dovoljno, ali i to pokazuje da imamo kapacitete na mnogim poljima“, naveo je Dodik.

Pratite nas i putem Vibera