Formirana Radna grupa za reformu poreskih i neporeskih davanja i procedura prilikom uplate istih

  • 28.11.2019. 14:55

Vlada Srpske na 48. sjednici koja je održana 28.11.2019. godine, donijela je rješenje o imenovanju Radne grupe za reformu poreskih i neporeskih davanja i procedura prilikom uplate istih.

U radnu grupu su pored predstavnika Ministarstva finansija, uključeni i predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništa, te Saveza sindikata, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca, a čine je predsjednik Slobodanka Dubravac, zamjenik predsjednika Jelena Popović i članovi Svetlana Radovanović, Žarko Kukić, Dragana Kokot, Goran Stanković i Saša Aćić.

Zadatak radne grupe je da izrade Analizu opterećenosti privrede i stanovništva poreskim i neporeskim davanjima iz Registra poreskih i neporeskih davanja i da na osnovu analize izvrši ocjenu osnovanosti svakog pojedinačnog poreskog i neporeskog davanja iz Registra, te utvrdi plan smanjenja ili ukidanja pojedinog poreskog ili neporeskog davanja, te izvrši analizu procedura prilikom uplate poreskih i neporeskih davanja, te utvrdi plan za smanjenje ili ukidanje procedura koje su neopravdane, odnosno da predloži pojednostavljenje istih, gdje god je to moguće.

Rok za realizaciju ovih zadataka je 31.01.2020. godine.

Razlog za donošenje ovakve odluke su stalne pritužbe poslovne zajednice vezane su za procedure koje je potrebno proći prilikom plaćanja poreskih i neporeskih davanja.