Sastanak Vlade i Sindikata

I dalje bez dogovora o najnižoj plati

  • 20.12.2018. 11:27

U Vladi RS održan je sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Srpske, koji je predvodila predsjednik te organizacije Ranka Mišić.

Mišićeva je nakon sastanka rekla je da su pred Vladu postavili jasne zahtjeve za najnižu platu, izmjenu Zakona o radu i posredovanja pri zapošljavanju koji mora da bude izmijenjen u prvom kvartalu iduće godine. 

Kako je rekla i Opšti kolektivni ugovor mora da bude donesen. Već 26. decembra biće održan sastanak socijanih partnera sa Vladom gdje će se ponovo razgovarati o najnižoj plati od 500 KM. 

Mišićeva nije zadovoljna jučerašnjim sastankom gdje se, kako kaže, pokazalo da poslodavci gledaju samo na svoj profit, jer nisu našli razumijevanje za zahtjev Sindikata.

Vlada će danas, kako je rečeno, donijeti Uredbu o povećanju plate prosvjetnim radnicima.

Sindikat je proslijedio, rekla je Mišićeva, Vladi inicijativu o zabrani rada nedjeljom. Očekuju ubrzo i sastanak sa Ministarstvom trgovine i turizma na kojem će ragovarati o toj temi.

Ranka Mišić rekla je da je na sastanku Sindikat naišao na razumijevanje premijera Radovana Viškovića za rješavanje spornih pitanja.