Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Isplaćeno 99 odsto agrarnog budžeta, danas 12.2 miliona KM

  • Izvor: B92
  • 04.10.2024. 19:16

Subvencije za tehnološku opremu za preradu povrća u iznosu od 30.000 KM isplaćeno je preduzeću „Mameks“ iz Golog Brda. Za proširenje proizvodnje i unapređenje poslovnog procesa itekako je značajno subvencionisanje, kažu u ovom preduzeću.

"Blanšir, razne trake, perilice, rezačice, oprema ta sitna koja je specifična.Svake godine u protekle 4 godine mi nabavljamo sukcesivno nabavljamo opremu sukcesivno kako se širi proizvodnja, tako da smo ove godine investirali 100.000KM, a dobili smo u dvije tranše 30.000KM od Ministarstva poljoprivrede i to nam mnogo znači, planiramo da se širimo", kaže Mladen Lazić, prerada voća i povrća "Mameks" Golo Brdo.

Na pragu jesenje sjetve isplata podsticaja itekako će dobro doći za nabavku repromaterijala, sjemena i svega što je potrebno, Sve ovo pokazuje nastojanja i Vlade RS i ministarstva da poljoprivrednim proizvođačima lakšaju život i rad, koji je poznato veoma težak i zahtjevan, kaže ministar poljoprivrede.

"Sa današnjom isplatom od preko 12 miliona KM u cjelosti isplaćena subvencija za 865 traktora, 2.000 priključaka, kombajne, muzne robote, opremu u stočarstvu i sve ono što su naši poljoprivredni proizvođači i očekivali i nabavili i mislim da je ovo jedna velika stvar, jer je isplata pred jesenju sjetvu, da imamo dobre ulazne parametre pred jesenju sjetvu, da smo iz budžeta za 2024. godinu isplatili preko 30 miliona, što znači da ono o čemu pričamo ide, a to je kontinuitet isplate Vlade Republike Srpske, konkretno ministarstva na čijem sam čelu, Agencije za agrarna plaćanja ide u dinamici koja je obećana našim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zajedno sa današnjom isplatom, od početka sedmice, za podsticaje, po raznim osnovama isplaćeno je oko 23 miliona KM. Time je agrarni budžet, koji je u 2023.godini iznosio 180 miliona KM, isplaćen u procentu od 99 odsto, čime su gotovo u potpunosti isplaćene obaveze prema proizvođačima, kažu u Ministarstvu.


Pratite nas i putem Vibera