''Veseli strojevi'' rade punom parom

Koliko će koštati litar rakije u Srpskoj

  • Izvor: Srpskainfo
  • 23.10.2024. 07:20

Dobar dio ovogodišnjeg roda voća završiće u rakiji, bilo onoj koja se pravi u proizvodnim pogonima, bilo onoj koju domaćini u Srpskoj u "veselim strojevima“ peku u svojim dvorištima.

Kako kažu voćari, visoke temperature su u značajnoj mjeri upropastile izgled jabuka, krušaka i šljiva, ali su povećale količinu slada u njima. To je, objašnjavaju, veoma bitno kad je riječ o pravljenju rakije.

"Ove godine, zbog suše, nije bilo konzumne jabuke, gotovo sve je otišlo u preradu. Dio je otišao za pravljenje sokova i pekmeza, ali je riječ o manjim količinama, s obzirom na to kod nas nema puno prerađivačkih kapaciteta. Ostalo ide u rakiju. Naime, značajne količine će završiti u destilerijama, ali će dobar dio roda jabuke iskoristiti domaćini da naprave domaću jabukovaču, za svoje potrebe i prodaju“, kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović.

Svi jeli u Mekdonaldsu: Jedna osoba preminula, desetoro otrovanih

Svi jeli u Mekdonaldsu: Jedna osoba preminula, desetoro otrovanih

Iako su jabuke ove godine baš opadale, dobrog su kvaliteta za rakiju, jer su, ističe, zbog visokih temperatura tokom ljeta, pune šećera. A u konzumno voće ne mogu, jer su popucale.

Dio šljive je izvezen u Njemačku i Holandiju, a značajne količine će, takođe, završiti u preradi. Činjenica je da ovog voća, inače, nemamo puno, osim u Potkozarju, Majevici i Semberiji, ističu voćari.

"Lani je voće slabije rodilo, tako da će domaćini ove godine napraviti daleko više rakije. Ona će zasigurno biti dobra, jer je voće od kojeg se pravi kvalitetno. Pošto je puno slada, od 100 kilograma voća može se izvući 10 litara rakije, za razliku od godina koje nisu rodne, kada se od ove količine voća može napraviti 5-7 litara“, objašnjava Dojčinović.

Jelena Dalmacija u ispovijesti za Dosije: Gledala smrt svoje majke

Jelena Dalmacija u ispovijesti za Dosije: Gledala smrt svoje majke

Prema njegovim riječima, litar šljivovice kreće se od 10-12, pa do 15 KM.

"Litar rakije od jabuka koštaće 7-10, a od kruške 15-20 KM. Veseli strojevi će raditi sve do polovine novembra, a nadamo se da će nas poslužiti vrijeme, da obavimo i ovaj posao“, poručuje Dojčinović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.