Republička uprava za igre na sreću

Kontrole doprinijele rastu prihoda i smanjenju sive zone

  • 01.08.2019. 13:53

Povećanje budžetskih prihoda i istovremeno smanjenje obima ilegalnog priređivanja igara na sreću najznačajniji su efekti primjene novog Zakona o igrama na sreću, rečeno je Srni u Republičkoj upravi za igre na sreću.

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću povećani su u prvoj polovini 2019. godine za trećinu u odnosu na isti period prošle godine, što je posljedica novog načina obračuna naknada propisanih novim Zakonom o igrama na sreću. 

U Republičkoj upravi za igre na sreću ističu da su rastu budžetskih prihoda od naknade za priređivanje igara na sreću i smanjenju obima njihovog ilegalnog priređivanja doprinijele svakodnevne kontrole koje sprovode inspektori Republičke uprave za igre na sreću na cijeloj teritoriji Srpske. 

"U prvoj polovini ove godine, inspektori Republičke uprave za igre na sreću su obavili 725 kontrola objekata i izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 186.300 KM. Oduzeto je i 136 predmeta koji su služili za izvršenje prekršaja iz oblasti Zakona o igrama na sreću", naveli su u Republičkoj upravi za igre na sreću. 

U Upravi su podjestili da je kontrola prijave radnika, koja je njihovim inspektorima data u nadležnost 2017. godine, jedan od obaveznih segmenata svakog inspekcijskog nadzora koji sprovode na terenu. 

"Učestalost inspekcijskih nadzora je u značajnoj mjeri uticala na povećanje broja prijavljenih radnika u oblasti priređivanja igara na sreću, tako da inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću u prvih šest mjeseci ove godine nisu zatekli nijednog neprijavljenog radnika u oblasti priređivanja igara na sreću", istakli su u Republičkoj upravi za igre na sreću. 

Cilj donošenja novog zakona bilo je unapređenje sistema igara na sreću, a posebno nadzora i razvijanje obima poslovanja u zakonskim okvirima, te time i povećanje budžetskih prihoda. 

U Republičkoj upravi za igre na sreću kažu da su u domenu svojih nadležnosti uključeni i u suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, te da će to će biti prioritet i u budućem radu.