Luka Petrović za federalne medije: Građani Srpske plaćaju najjeftiniju struju u regiji

  • 06.02.2020. 11:30

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović u intervjuu za sarajevski klix, naveo je Elektorprivreda Republike Srpske električnu energiju i dalje prodaje ispod tržišnih cijena za sve kategorije kupaca.

"S poslovnom zajednicom dogovoreno je da cijene za industrijske i velike kupce postepeno budu korigovane i mi ćemo vremenom doći na tržišnu cijenu koja će nam garantovati dobre poslovne rezultate, a ti rezultati će nam biti osnovica za izgradnju novih hidroenergetskih objekata", dodao je Petrović.

Takođe, govoreći o cijenama električne energije za domaćinstva, rekao je da su  i dalje najniže u regionu.

"ERS je uvijek pokazivala izuzetnu socijalnu osjetljivost kada je riječ o cijenama električne energije za naše građane, međutim, morat ćemo se ubuduće voditi tržišnim principima jer se okolnosti mijenjaju, a nama je u interesu jaka i stabilna Elektroprivreda koja će biti konkurentna na evropskom tržištu", zaključio je Petrović.

Upitan o predstojećim projektima, Petrović je naveo da će 2020. godina biti godina sa najviše projekata i novih objekata od osnivanja Elektroprivrede Republike Srpske.

"Preduslove za to napravili smo u prethodnoj godini kada smo dobrom organizacijom u dva kolosijeka reorganizaciono – stabilizacionom i investicionom stvorili preduslove da se dugo očekivani projekti dovedu u fazu realizacije. U 2019. godini koja je finansijski bila veoma teška (zbog ispada HE Dubrovnik, kapitalnog remonta TE Gacko i slabe hidrologije) urađen je ogroman posao na projektima Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, HE Dabar, HE Bistrica, VE Hrgud i Solarne elektrane Trebinje", rekao je on.

"Izgradnja Hidroelektrane Dabar je u velikoj ofanzivi i ovaj projekt bi trebalo da bude završen za tri-četiri godine. Kada je riječ o izgradnji najzahtjevnijeg građevinskog objekta - tunela, do sada je urađeno tri četvrtine posla, odnosno od 12,150 km tunela već je prokopano 8,5 kilometara. Završeni su također svi pristupni putevi, dalekovod za gradilišta i vodovodna mreža. U toku je tenderska procedura izbora izvođača koji će završiti kompletan projekt po sistemu ključ u ruke. Važan objekt za ERS je i Hidroenergetski sistem Gornja Drina koji obuhvata tri hidroelektrane HE Buk Bijela, He Foča i HE Paunci, instalirane snage 187 megavata. Sadašnja vrijednost tog preduzeća je 45 miliona KM i mi smo potpuno spremni i za projekt izgradnje ovog sistema koji ćemo raditi zajedno s Republikom Srbijom", dodaje Petrović.

Kaže i kako je u toku rješavanje proceduralnih pitanja vezano za gradnju HE Bistrica s izvođačem iz Kine s kojim je MH ERS potpisala ugovor, nakon čega će početi gradnja elektrana. Četvrti segment je solarna elektrana na Zubačkom platou u Trebinju, snage 100 megavata.

"Kada je riječ o proizvodnji iz postojećih objekata (dvije termoelektrane i tri hidroelektrane) ERS je Elektroenergetskim bilansom za 2020. godinu koji je usvojila Vlada Republike Srpske planirala proizvodnju električne energije od 5.618,90 gigavat-sati, što je za 11 posto više od Rebalansiranog plana proizvodnje za 2019. godinu", zaključio je on.

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)