SAD

Ministarstvo pravde razbija Guglov monopol

  • Izvor: B92
  • 09.10.2024. 13:24

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država predlaže mjere kojima želi da primora tehnološku kompaniju Gugl da proda neke dijelove svog poslovanja, prenosi portal Teh kranč.

Kako se navodi, američko Ministarstvo pravde i koalicija državnih tužilaca su predložili sudu niz rješenja za razbijanje Guglovih monopola u pretrazi i oglašavanju.

Državni organi Sjedinjenih Američkih Država tvrde da treba razmotriti odvajanje pretraživača Hrom, prodavnice aplikacija Gugl plej ili operativnog sistema Android od kompanije Gugl.

Pored toga, navodi se da treba ograničiti ili ukinutu podrazumijevane ugovore o pretraživanju, predinstalaciji, kao i ugovore o podjeli prihoda.

"Ograničite Guglovu kontrolu nad novim tehnologijama pretrage, uključujući funkcije koje pokreće vještačka inteligencija. Sprovedite programe edukacije korisnika kako biste promovisali informisane izbore pretraživača", ističe se u podnesku.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država takođe predlaže mjere koje treba da suzbiju dominaciju Gugla u oblasti oglašavanja, pristupu podacima i njihovoj upotrebi, kao i korake koje treba da spreče proširivanje Guglovog monopola u pretraživanju.

Kompanija Gugl je odgovorila saopštenjem na svom blogu u kome se navodi da je predlog Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država "radikalan i sveobuhvatan" i upozorio da on može da ima negativne posljedice na američke inovacije i potrošače u SAD.

U svijetu se trenutno biju bitke za razvoj vještačke inteligencije (AI), a posljednja stvar koja je potrebna Guglu u ovom trenutku je da se bori sa "jednom rukom vezanom iza leđa" od regulatora, napisali su analitičari kompanije Bernstin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.