Еkonomija će stagnirati

Nove loše vijesti za Njemačku! MMF smanjio prognoze

  • 24.10.2024. 19:50

Njemačka ekonomija će stagnirati ove godine, saopštio je u Međunarodni monetarni fond (MMF), smanjivši svoju prognozu za najveću evropsku ekonomiju, dok se u ostalim zemljama članicama G7 očekuje rast.

MMF je u svojim prethodnim prognozama predviđao rast Njemačke od 0,2 odsto, podsjeća Rojters.

"Geopolitičkoj snazi je potrebna ekonomska snaga, zato sam zabrinut s obzirom na ekonomsku situaciju u Еvropskoj uniji, a posebno u mojoj zemlji", prokomentarisao je izvještaj MMF-a njemački ministar finansija Kristijan Lindner. 

Šok u Njemačkoj: Zatvara se poznata fabrika!

Šok u Njemačkoj: Zatvara se poznata fabrika!

"Trenutno nismo toliko uspješni koliko bi trebalo da budemo i kao što smo bili u Еvropskoj uniji."

Njemačka ekonomija je već prošle godine bila najslabija među velikim zemljama evrozone i drugim zemljama G7, sa padom bruto domaćeg proizvoda od 0,3 odsto.

Njemačka privreda ove godine neće rasti, dok su prognoze za sljedeću godinu smanjene za 0,5 poena na samo 0,8 odsto, saopšteno je iz MMF-a. U međuvremenu, očekuje se da će ekonomija evrozone porasti za 0,8 odsto u 2024. i 1,2 odsto u 2025. godini.

Njemačkoj prijeti nedostatak gotovine zbog štrajka

Njemačkoj prijeti nedostatak gotovine zbog štrajka

MMF predviđa i da će se BDP po glavi stanovnika ove godine smanjiti za 0,4 odsto, a dogodine porasti za samo 0,6 odsto, zbog naglog pada produktivnosti.

Potražnja za njemačkom industrijskom robom nastavila je da slabi, pokazuju najnoviji podaci o industrijskim porudžbinama, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera