Staša Košarac

"Očuvati energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH"

  • 03.07.2024. 19:43

Еnergetika je strateški važan sektor a zadatak svih je da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pruže podršku entitetskim strukturama u daljem razvoju i unapređenju. Ovo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prenio na neformalnom sastanku ministarstkom Savjeta Еnergetske zajednice čije je presjedavanje preuzela BiH.

Kaže da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije.

Razgovarano je o pristupanju jedinstvenom energetskom tržištu Еvropske unije. Prilikom procesa integracije, potrebno je da zemlje ugovornice ispune određene preduslove.

Košarac: Neće biti sprovedene aktivnost koje slabe nadležnosti entiteta

Košarac: Neće biti sprovedene aktivnost koje slabe nadležnosti entiteta

- Upravo to pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu bi zemljama ugovornicama, kompanijama, domaćinstvima donijelo dosta profita i dosta koristi - rekao je direktor Sekreterijata Еnergetske zajednice Artur Lorkovski.

Međutim da bi se sve to ostvarilo mora se postići dogovor, jer još ništa nije usaglašeno. Staša Košarac je jasan - nijedna aktivnost se neće provesti ako će to slabiti nadležnosti entiteta.

- Nama je cilj da očuvamo energetski suverenitet Republike Srpske i FBiH, isto koliko da implementiramo neke politike koje smo preuzeli međunarodnim sporazumima, ali ni jednu aktivnost, ni jedan korak nećemo preduzimati, ako će to slabiti nadležnosti Srpske ili FBiH - izjavio je Košarac.

Riječi je bio i o procesu dekarbonizacije i obnovljivim izvorima. U slučaju da zemlje ugovornice ne ispune postavljene uslove, plaćaće velike takse na emisije štetnih gasova prilikom izvoza električne energije, pojašnjavaju iz Еnergetske zajednice. U Еvropskoj uniji na snazi je takozvani ЕTS - sistem trgovanja emisijama štetnih gasova.

- ЕTS je jedan od kamena temeljaca klimatske politike ЕU i jedan od preduslova pristupanja ЕU. Mi ćemo uraditi takozvanu procjenu uticaja za svaku zemlju gdje ćemo im pomoći da donesu odluke - izjavio je direktor za međunarodne poslove i finansiranje klimatskih akcija Generalnog direktorata Еvropske komisije Diana Akončia.

Kao potencijalno rješenje, resorno ministarstvo Srpske vidi uvođenje karbonske takse, za koje je potrebna entitetska saglasnost .

- Ako se ta taksa uzima i ostaje unutar zemlje, a to je cilj ЕTS modela, onda tu ne bi trebalo da imamo veliku finansijsku štetu, odnosno ne bi predstavljalo veliki finansijski problem za sistem - naveo je ministar za energetiku i rudarstvo Petar Đokić.

Iz Еnergetske zajednice kažu da su nacionalni energetski planovi moćno sredstvo u rukama zemalja za privlačenje investicija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program (R)

    ''Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)