Trebinje

Počeo Samit "Energetska budućnost Zapadnog Balkana"

  • 05.03.2020. 19:25

Oko 400 učesnika sa Balkana, 10 važnih tema, devet panela iz oblasti energetike i više od 80 panelista, brojke su prvog Samita energetike koji je počeo u Trebinju. Otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Srpske koji je rekao da su upravo energetski potencijali i najveća šansa za razvoj Srpske. Zato postoje jasne ideje i ciljevi.

"Da u narednih 10 godina izgradimo značajne energetske potencijale, prije svega iz zelene i čiste energije i time vidimo jednu od najznačajnijih razvojnih šansi republike Srpske u narednom periodu. Sva ta energija je proizvod koji je namjenjen izvozu, ima konzumen i ima tržište", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Prvim SETom oduševljeni su i predstavnici Energetske zajednice. Janes Kopač kaže da ga posebno raduje činjenica što su se u Trebinju okupili stručnjaci iz oblasti energetike i politički predstavnici. Kaže da je Srpska na dobrom energetskom putu što nije slučaj sa drugim dijelom BiH

"Raduje me što je Republika Srpska stvarno zaokrenula svoju energetsku politiku u posljednjih godinu ili dvije dana i gradi svoju budužnost samo na obnovljivim izvorima energije gdje ima konkurentne prednosti a što je budućnost kompletne EU", kaže direktor sekretarijata energetske zajednice, Janes Kopač.

Prvi SET je izvan svih očekivanja i već sada je sigurno da će postati tradicija kaže jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije Luka Petrović. Dobra komunikacija izrodiće dobre ideje i velike energetske projekte siguran je prvi čovjek Elektroprivrede Republike Srpske.

"Važno je da pravimo komunikacije, da osnažimo komunikaciju među svim energetskim segmentima u ovom regionu, važno je da to osnaživanje bude na dobrobit građana ovih prostora a važno je za profitabilnost, stabilnost i nezavisnost energetskih kompanija na ovim prostorima", kaže generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Energetika je  stub razvoja najjužnijeg grada Srpske a ovaj Samit je od velikog značaja kaže gradonačelnik Trebinja.

"Vidjeli smo danas veliko prisustvo ljudi iz cijelog regiona što hoću da istaknem znate da je Trebinje grad koji je značajan u oblasti turizma tako da je ovo još jedna prilika da se pokažemo kao grad koji u oblati kongresnog turizma ima velike potencijale", kaže gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić.

SET 2020 traje danas i sutra.  Na samit su stigli ministri kako iz Srpske tako iz BiH. Sve su organizovali Elektroprivreda Srpske, preduzeće SET i Grad Trebinje uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke