Poreska uprava Srpske

Podnesite zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju, bliži se istek roka

  • Izvor: ATV
  • 14.06.2024. 14:45

Poreska uprava Republike Republike Srpske podsjeća obveznike da rok za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika nove fiskalizacije u Srpskoj ističe u ponedjeljak 17. juna 2024. godine.

Iz tog razloga, Poreska uprava na obveznike prve grupe, koji još uvijek nisu pokrenuli postupak inicijalne fiskalizacije, da iskoriste preostalih nekoliko dana, te da izvrše tu svoju obavezu i tako izbjegnu eventualne sankcije. Naglašavaju da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u zadatom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije.

„Inače, pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je da Poreskoj upravi podnesete prijavu za registraciju poslovnog prostora, zahtjev za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjev za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije. Sve te prijave podnose se elektronskim putem posredstvom internet stranice Poreske uprave Republike Srpske www.poreskaupravars.org , e-Usluge-Podnošenje prijava“, kažu u Poreskoj upravi.

Preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju Еlektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlašćenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja.

Pojašnjenja radi, prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase do dana objavljivanja Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, koji je objavljen 17. aprila 2024. godine i sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, te rokove.

Poreska uprava Republike Srpske još jednom podsjeća da sva potrebna uputstva i obrasce potrebne za prelazak na novi sistem fiskalizacije obveznici mogu pronaći na internet stranici www.poreskaupravars.org, u rubrici e-Fiskalizacija. Pored toga, za svu potrebnu podršku i pomoć, kako bi što jednostavnije prešli na novu fiskalizaciju, Poreska uprava Republike Srpske je na raspolaganju poreskim obveznicima i putem Kontakt centra, te na mejl adresu kontakt@poreskaupravars.org.

Pratite nas i putem Vibera