Potrebna podrška Parlamenta BiH

Podrška ukidanju PDV-a na prvu nekretninu: ''Pravi potez''

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2024. 19:07

Dobre vijesti za sve koji razmišljaju o sopstvenom krovu nad glavom. Prijedlog je pravi potez. Olakšaće kupovinu nekretnina, pogotovo mladima. Nadati se da će svi da glasaju za njega. To su samo neki od komentara na pokretanje procesa da se usvoji zakon o ukidanju PDV-a na prvu nekretninu.

Bitno je da dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH jer zbog povećanih cijena stanogradnje građani teško dolaze do nekretnine. Ova olakšica nije vezana za neku posebnu kategoriju. Ni godine nisu važne. Odnosi se na sve koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ranije nisu imali na sebi nekretninu.

Anketa:

 „To u svakom slučaju znači za svakog čovjeka, ne samo za mladog čovjeka. Podržavam, svaka čast!“

 „Biće to mnogo, značiće mnogo. Mladima treba omogućiti da na razne načine sistem, država, institucije da omoguće uslove života, start neki.“

 „Mislim da je to podsticaj za sve, i za mlade i za nas malo starije da nekako dođemo do te nekretnine i da možemo, ta sredstva koja bi dali za PDV iskoristiti za namještanje stana, za te neke druge bitne stvari.“

Pomoglo bi ovo mnogo svima koji žele da riješe svoje stambeno pitanje. To bi izgledalo ovako: ukoliko je osnovna cijena 100.000, uštedi se 17.000 KM.

„U početku, što se tiče javnih prihoda, prve dvije godine će to predstavljati trošak za Republiku i to je ono što je Republika spremna da nosi, ali očekivanja su da će se već u trećoj godini ti prihodi vratiti na nulu i biti veći od njih, jer na ovakav način povećaće se i broj prodanih stanova i kroz ekonomiju obima će se te stvari sustići. Rijetke prilike da imate jedan takav sistemski zakon, koji ima i socijalnu i ekonomsku komponentu“, izjavio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Da za to postoji podrška na nivou BiH, kaže i predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik poručuje da bi inicijativa u formi prijedloga mogla da se nađe već na prvoj sjednici Predstavničkog doma.

"Pokrenuli smo i formalizovali to. Naš ministar Amidžić je to predložio. Mislim da imamo podršku na nivou BiH. Krenuli smo u vjeri da to možemo da uradimo što je prije moguće i vjerovatno ćemo imati tu inicijativu na prvoj sjednici Predstavničkog doma već u formi prijedloga, a kasnije kroz proceduru i konačno usvajanje", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ovaj prijedlog je u Republici Srpskoj pokrenut prije godinu dana. Pokrenuli su ga na Еkonomskom forumu na Jahorini predsjednik Republike Milorad Dodik i Privredna komora Srpske.

Pratite nas i putem Vibera