Sjajne vijesti

Pojeftinilo gorivo u BiH, hoće li biti novog pada cijena

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 15.06.2024. 11:18

Cijene goriva unazad mjesec i po dana na pumpama u BiH su u padu do 0,25 KM po litru pa su tako sadašnje cijene najniže u regionu.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za "Radio Sarajevo" dao je analizu trenutne situacije cijena naftnih derivata.

"Ono što može obradovati vozače i sve kupce naftnog derivata je to da je u značajnoj mjeri došlo do pojeftinjenja goriva na benzinskim pumpama. Taj pad cijena prati ono što se dešavalo u zadnjih nešto više od mjesec dana, a to je pad cijena barela nafte", kaže Almir Bečarević za pomenuti portal.

"Barel nafte je pojeftinio za 15-ak dolara  i slijedom toga došlo je i do korekcija distributivnih cijena. Cijene na benzinskim pumpama su prosječno smanjenje za 0,10 - 0,25 KM. Dizela sada možemo naći i za 2,40 KM dok je najmanji pad zabilježen kod super 98, ali i tu može doći i još neke blage korekcije na niže", dodao je Bečarević.

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

"Koliko dugo će ostati ove cijene na tržištu nafte teško je reći jer proizvođači nafte žele cijene barela preko 90 dolara. Kvote su ostale smanjene i za 2025. godinu i da li će se ići ka daljnjem smanjenju ili će potražnja povećati cijenu, ostaje da vidimo. Sadašnje stanje ohrabruje, ali pritisci zemalja OPЕK+ će ići ka tome da barel ide prema 90 dolara", zaključio je Bečarević.

U Bosni i Hercegovini trenutna cijena dizela se kreće od 2,40 do 2,53 KM, dok je benzin između 2,60 i 2,63 KM. U Hrvatskoj je dizel od 2,64 do 3,56 KM, a benzin od 2,87 do 3,72 KM. U Srbiji dizel košta između 3,31 i 3,45 KM, a benzin između 3,14 i 3,60 KM. U Crnoj Gori cijena dizela je 2,76 KM, dok se benzin kreće između 3,01 i 3,09 KM.

Do promjena u cijenama goriva će doći i u Hrvatskoj, piše "RTL". Iduće sedmice hrvatska Vlada bi trebalo da objavi nove cijene goriva.

Podsjetimo, na globalnim tržištima, cijene nafte su pale prošle sedmice treći put zaredom, usljed očekivanja daljeg usporavanja rasta američke ekonomije, dok se oporavak kineske ekonomije odvija sporije nego što su trgovci predviđali.

Gdje su kandidati Jelene Trivić?

Gdje su kandidati Jelene Trivić?

Na londonskom tržištu, cijena barela nafte je prošle sedmice smanjena za 2,5 odsto, spustivši se na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 1,9 odsto, dostižući cijenu od 75,53 dolara.

Podršku cijenama nafte pružila je sredinom prošle sedmice odluka Еvropske centralne banke o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo da podstakne rast ekonomije u evrozoni i time poveća potražnju za naftom u tom bloku.

Iako su cijene nafte padale tri sedmice zaredom, od početka godine bilježe rast. Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku su glavni faktor koji je podstakao rast cijena nafte ove godine, pri čemu su cijene na londonskom tržištu porasle za gotovo 4 odsto, a na američkom tržištu za oko 5,5 odsto.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.