Potpisani ugovori sa 49 drvoprerađivača o isporuci drvnih sortimenata

  • 26.12.2019. 19:51

"Šume Srpske" potpisale su godišnje ugovore sa 49 strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije. Cilj je da se obezbjedi sigurnost i kontinuitet u radu preduzeća koja se bave drvopreradom. Planom proizvodnje "Šume Srpske" su zacrtale dva miliona metara kubnih drvnih sortimenata.

"Sa njima smo daans potpisali ugovore ukoličini od nekih 380.000 metara kubnih, nešto malo više. Presotali dio  se ugovara sa priamrnim i pojedinim polufinalnim i finalnim drvoprerađivačima koji sniu upali u grupu strateški", kaže Slaven Gojković, v.d. direktor "Šuma Srpske".

"Ali je jako važno da je snabdijevanje redovnije. Ti ljudi zapošljavaju  veliki broj radnika, uglavnom su oslonjeni na izvoz. Imamo dobre rezultate kada je u pitanju  obim spoljnotrgovisnki, jer mogu reći da je u 2018. godini preko 700 miliona maraka je bio tj obim. Značajno smo tu u suficitu. U ovoj godini je nešto niži obim, ali smo i dalje u suficitu. To je sektor koji moramo da održimo ne smijemo dozvoliti da se na bilo koji način uruši", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

Firma "Drvoprodeks" sa Šumama Srpske potpisala je jednogodišnji ugovor o snabdijevanju trupcima.
 
Dobiće oko 5.000 trupaca hrasta i oko 8.000 trupaca jele - smrče. Sirovinu će iskoristiti za za proizvodnju višeslojnih podova, koje izvoze u zemlje EU. Zapošljavaju 320 radnika.

"Sa mekim drvetom, četinarima - jelom smrčom smo zadovoljni. To su naše potrebe. Hrasta u RS ima jako malo, za otpirilike 20 odsto potreba naših. Mi prerađujemo preko 30.000 metara kubnih trupaca hrasta. Od toga jedan dio dobijemo od Šuma Srpske, jedan dio kupujemo od privatnog otkupa, polovinu uvozimo iz Hrvatske kao rezanu građu hrasta", kaže Darko Partalo, firma "Drvoprodex".  

Kategorizacijom Minsitarstva poljoprivrede napravljena je razlika između strateških drvoprerađivača i primarnih preduzeća, odnosno finalista i polufinalista, kojih ima oko 250.  U "Šumama Srpske" kažu da će imati prihod od 185 miliona maraka na osnovu svih drvnih sortimenata sa kojima raspolažu u idućoj godini, te da  na kraju ove godine očekuju dobit od pet miliona maraka. 

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.