Efikasnije i jednostavnije

Premijer Srpske planira objedinjavanje nadzora finansijskog sistema

  • 23.12.2018. 19:16

Premijer Republike Srpske planira da nadzor finansijskog sistema stavi pod jedan krov. Radovan Višković je najavio da želi da spoji Agenciju za bankarstvo i osiguranje i Komisiju za hartije od vrijednosti Republike Srpske u jednu instituciju. U skupštinskom Odboru za finansije i budžet kažu da se, u principu, radi o dobroj ideji. Međutim, bez zakonskih rješenja, još je rano govoriti o njenoj efikasnosti.

"Mislim da bi za Republiku Srpsku i njenu ekonomiju bilo veoma bitno da to bude na jednom nivou, i da se ta disperzija kontrole spušta po dubini. Ono što je najbitnije i ono što se želi postići jeste da ne dođe do prenosa nadležnosti i da se ne ugrozi autonomija finansijskog sektora Republike Srpske," rekla je Željka Stojičić, predsjednik Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine RS.

Osnivanje novog nadzornog organa će sigurno potrajati, smatraju stručnjaci. Između ostalog, biće potrebna izmjena Zakona o bankama, društvima za osiguranje i tržište hartija od vrijednosti, kao i usvajanje novog zakona - o ujedinjenoj nadzornoj instituciji. Ako sve tri institucije budu spojene u jedno regulatorno tijelo, nadzor će, ako ništa drugo, sigurno biti brži, ocjenjuju u "Advantis brokeru".

"Učesnici na tržištu, ova tri - bankarskom, tržištu kapitala i tržištu osiguranja - se preklapaju. Tako da vjerovatno bi onda bio puno brži nadzor i brže bi prolazile informacije između dijelova jednog regulatora, nego između tri regulatora," kaže Branko Kecman, direktor preduzeća "Advantis broker".

Spajanjem tri regulatorne institucije u jednu, broj zaposlenih bi trebalo da se smanji, a samim tim i troškovi finansijskog nadzora. Ekonomisti sa novim regulatorom očekuju poboljšane uslove za dalji razvoj tržišta kapitala u Republici Srpskoj.

"Za sve učesnike na finansijskim tržištima pojednostaviće se komunikacija sa novoformiranim tijelom, u smislu da će biti samo jedno tijelo kome se obraćaju, a ne kao do sada posebno tri tijela, gdje je nerijetko dolazilo i do različitih tumačenja iste stvari," rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor udruženja ekonomista "SWOT".

Zemlje regiona već duže vrijeme vrše finansijski nadzor sa jedne adrese. Hrvatska je 2005. spojila tri nadzorna organa u "Hanfu" - Hrvatsku agenciju za nadzor finansijskih usluga. Srbija, takođe, objedinjeno vrši finansijsku kontrolu preko Narodne banke.