Zijad Pezerović

Zijad prodajući žir zaradio milione maraka za 3 sedmice - optužuju ga

  • Izvor: Agencije
  • 28.10.2024. 16:49

Zijad Pezerović je za samo tri sedmice ostvario izuzetan finansijski uspjeh zaradivši nevjerovatnih 2,6 miliona evra (oko 5 miliona maraka) kroz saradnju sa Hrvatskim šumama.

Njegova firma, Еuro žir Dani, sklopila je unosan ugovor s ovom institucijom, što je omogućilo značajnu ekonomsku i ekološku dobit.

U samo tri sedmice, Pezerović je predao 874 tone žira. Ovaj žir se koristi za uzgoj novih sadnica, čime se podržava proces reforestacije, koji je danas od izuzetnog značaja s obzirom na sve učestalije efekte klimatskih promjena. Klimatske promjene su u protekloj godini značajno otežale prikupljanje prirodnih resursa, pa je ovaj uspjeh od izuzetne važnosti za ekološku stabilnost regiona.

Šef Instagrama potvrdio ovu promjenu

Šef Instagrama potvrdio ovu promjenu

Osim što je njegova firma postigla zavidan uspjeh, Pezerovićev poduhvat uključuje i širu zajednicu. Naime, preostali dio potrebne kvote žira prikupljalo je oko 1.000 berača, koji su morali biti registrovani kod Hrvatskih šuma kako bi učestvovali u ovom velikom projektu. Ovaj angažman berača pokazuje kako ekološki projekti mogu doprinijeti lokalnoj ekonomiji, pružajući mnogim ljudima priliku za zaradu.

Optužbe

Međutim, mediji u Hrvatskoj izvijestili su o optužbama na račun Pezerovića za utaju poreza. Kako piše portal "24sata.hr", pozivajući se na zvanične podatke, protiv Zijada Pezerovića i još trojice suoptuženih, vukovarsko-srijemska policija je podnijela krivičnu prijavu 2022. godine. Iza toga je Županijsko državno tužilaštvo otvorilo istragu koja je pravosnažna, a nakon završetka istrage, u martu ove godine je podiglo optužnicu.

DNR skoro oslobođen: Rusi ušli u još jedno mjesto

DNR skoro oslobođen: Rusi ušli u još jedno mjesto

Ipak, on je nakon pisanja pomenutog medija podnio uvjerenje o da se protiv njega ne vodi krivični postupak u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: