Francuska

Propala poznata prodavnica nakon 105 godina rada: ''Zauvijek ugašena tradicija''

  • 08.10.2024. 13:43

Džentlmen je neko ko može da svira harmoniku, ali ne zna. Bez obzira da li se po ovom pitanju slažete sa Tomom Vejtsom ili ne, muzički instrument u obliku kutije izmišljen u Beču postao je toliko sastavni dio francuskog nasljeđa da mnogi vjeruju da je izmišljen u Francuskoj.

Od pjesama Еdit Pjaf do kultne muzike "Amelije" Iana Tiersena preko bivšeg predsjednika Valerija Žiskara d’Еstena, koji je nekada svirao „klavir za siromaha”, harmonika je postala nešto poput nacionalnog amblema.

Andorid ima novu alatku za zaštitu od krađe

Andorid ima novu alatku za zaštitu od krađe

Tužna vijest onda za kompaniju "Maugein", jednog od najstarijih proizvođača harmonika u Francuskoj, koja se nalazi pred prinudnom likvidacijom i zatvoriće radnju nakon 105 godina snabdijevanja 100 odsto instrumenata napravljenih u Francuskoj.

Osnovan 1919. godine u Tilu (Korez) od strane Žana Mogena poslije Prvog svjetskog rata, "Manufacture Maugein" je 27. septembra stavljen u prinudnu likvidaciju od strane Trgovinskog suda Brive. Poznata širom svijeta, kompanija je poznata po tome što je snabdijevala poznate francuske bendove i muzičare kao što su "Indochine", "Renaud" i "Bourvil".

''Šta li je pjevač grupe U2 znao?'''Mrežama se širi stari snimak

''Šta li je pjevač grupe U2 znao?'''Mrežama se širi stari snimak

Do kraja 1930-ih imala je 150 zaposlenih. Sada broji 10.

Prije 11 godina ju je preuzeo Ričard Brandao, koji je najavio zatvaranje i naveo da je kompanija žrtva kineske konkurencije i „poremećaja pandemije kovida“. Uprkos pokušajima da diverzifikuje pokretanjem proizvodnje harmonika i elektronskih harmonika, narudžbine su prestale

- Naša jedina nada je bila da se probijemo na kinesko tržište, gdje je rast i interesovanje za harmonike najveći, ali nismo uspjeli - rekao je Brandao za novine "La Montagne". - Ovo je uprkos našem učešću na Međunarodnom sajmu muzičkih instrumenata u Kini, najvećem svjetskom događaju u sektoru - dodao je on.

''Siniša, imamo tvog ujaka Hrvata'': Arkan sa slušalicom u ruci čekao da mu Mihajlović presudi

''Siniša, imamo tvog ujaka Hrvata'': Arkan sa slušalicom u ruci čekao da mu Mihajlović presudi

Ova vijest stiže samo šest mjeseci nakon što je bivši predsjednik Fransoa Oland, sadašnji poslanik u Korezu, otvorio Muzej harmonike vrijedan devet miliona, Cite de l’accordeon et des patrimoines, u Tilu.

Oland je izjavio da likvidacija ne znači nužno i kraj kompanije.

- To znači da će u jednom trenutku brend "Maugein", posao "Maugein" i harmonika moći da se nastave zahvaljujući novim investitorima. Oni ći sigurno suziti proizvodnu stranu, ali će pokušati da prošire distribuciju - rekao je Oland radiju Totem.

Međutim, ako se ne pronađu novi investitori, postoji velika šansa da se ovo posebno francusko muzičko nasljeđe izgubi.

(EuroNews)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.