Nakon osam godina

Šest novih lijekova srpskog proizvođača

  • 25.12.2018. 08:55

Nekadašnji srpski farmaceutski gigant "Galenika" lansiraće, nakon osam godina, šest novih medikamenata, što je prvi korak novog vlasnika, brazilske kompanije EMS ka vraćanju stare slave ovom preduzeću.

Riječ je o proizvodima iz redova citostatika, antibiotika, lijekova koji se koriste u terapiji genitourinarnog trakta, kardiovaskularnih bolesti i imunosupresiva za terapiju pacijenata nakon transplantaicje organa, piše "Blic". 

Izvor lista iz Agencije za lijekove Srbije kaže da je riječ o medikamentima koji mogu da naprave značajne pomake u liječenju i biće lansirani u prvom kvartalu iduće godine . 

Pet lijekova dolazi iz Brazila, a jedan je razvijen i proizveden u "Galenici", a svi oni će predstavljati inovacije u dosadašnjoj terapiji. 

Ovi lijekovi su registrovani u Agenciji za lijekove, a osim njih, dozvolu za proizvodnju su dobila i tri dijetetska suplementa koji bi već u februaru trebalo da se nađu na tržištu. 

Izvršni direktor u "Galenici" Rikardo Vian Markes rekao je da je počela registracija 45 novih lijekova, a da je planirano da se u naredne tri godine dobije registracija za više od 50 lijekova. 

Brazilski EMS je prošle godine kupio "Galeniku", koja prethodno osam godina nije proizvela nijedan novi lijek, što je dovelo do toga da je sa 60 odsto učešća na tržištu velike Jugoslavije pao samo na šest odsto, i to na srpskom tržištu.

Tagovi: