Član Uprave NLB banke

Šiftar poznat po aferi u slovenskoj banci

  • Izvor: ATV
  • 29.08.2024. 14:07

Član Uprave NLB banke Živko Šiftar zasjeo je u januaru ove godine na tu funkciju na koju je došao iz Unikredit banke Slovenija u kojoj je prije četiri godine došlo do "čistke" u kojoj je smijenjen sa funkcije.

O ovoj aferi su ranije pisali slovenski mediji.

Prema pisanju slovenskog portala, siol.net, sa pozicija su otišli Živko Šiftar, rukovodilac poslovanja sa srednjim preduzećima, Damijan Dolinar, koji je godinama vodio odjeljenje za upravljanje rizicima i Rok Rozman, koji je obavljao različite rukovodeće funkcije u Unikreditu.

Smjena rukovodstva Unikredita, pete po veličini slovenačke banke po bilansnoj sumi, snažno je odjeknula u poslovnoj zajednici. Pogotovo što banka nikada nije otkrila zašto su njeni bivši čelnici morali da odu. 

Kako je izgledao lanac kojim je NLB obustavio plate radnicima ATV-a: Šiftar bio nalogodavac

Kako je izgledao lanac kojim je NLB obustavio plate radnicima ATV-a: Šiftar bio nalogodavac

Prema tadašnjim saznanjima slovenskog portala siol.net, zamjene su rezultat jedne od najvećih priča Unikredita u Sloveniji, u koju su očigledno direktno umješani njeni sada bivši čelnici.

Riječ je o sanaciji Livara, jedne od najvećih slovenačkih livnica sa više od 700 zaposlenih.

Nakon spasavanja kompanije od bankrota, banke povjerioci na čelu sa Unikreditom odlučile su da prepuste njeno vlasništvo investitorima skrivenim iza poreskih savjetnika.

Iako su jedva ulagali sopstveni novac u Livar, očekivali su milionske zarade od njegove prodaje.

Ali sanacija, nakon koje bi uslijedila prodaja, zašla je u ćorsokak. 

Prema ranijem pisanju pomenutog portala, Unikredit, koji je izložen Livaru sa više od osam miliona evra kredita, morao je da pronađe novo riješenje za kompaniju.

U međuvremenu, jedan od malih akcionara Livara zahtijevao objelodanjivanje zakulisnih sporazuma i posebnu reviziju navodno kontroverznih poslova.

Livnica prodata skrivenim investitorima za pola miliona evra

Banke su preuzele uzde Livara krajem 2012. godine, kada je kompanija bila na ivici bankrota. U odnosu na 2011. godinu izgubila je četvrtinu prometa i ostvarila visok gubitak, a novčani tok iz poslovanja nije bio dovoljan ni za plaćanje kamata na bankarske kredite.

Zbog toga su čelnici Unikredit i Hipo banaka (danas Adiko) odlučili da eksproprijaju bivše vlasnike Livara, koji su navodno bili odgovorni za loše stanje, i da preduzmu poslovno restrukturiranje kompanije. Ali umjesto da sami preuzmu vlasništvo, oni su krenuli drugim putem.

Za pet miliona evra dugovi Livara prodati su novoosnovanoj kompaniji Vimpro za samo pola miliona evra. 

Njen zvanični vlasnik bio je poreski konsultant Mihael Knaus iz Austrije, koji je istovremeno sarađivao sa Unikreditom u spasavanju slovenačkog Dinersa od bankrota.

Da je Knaus pozajmio samo svoje ime svjedoči i činjenica da je pozajmio novac za finansiranje kupovine Livara u cjelini. Ne zna se da li ga je dobio od Unikredita.

Bankari su na čelo Livara postavili Jožeta Kaligaru, koji je, kao i Knaus, pomogao spasavanje Dinersa. Zajedno sa Livarovim menadžerskim timom odmah je krenuo u poslovnu sanaciju preduzeća i uspješno je izveo za manje od dvije godine.

Iz Unikredit Slovenija su ranije za pomenuti portal istakli da ova banka nema vlasnički udio u Livaru.

Nisu odgovorili na pitanje da li je nedavni odlazak Stefana Vavtija i još nekih vodećih zaposlenih povezan sa spasavanjem Livara.

O platama radnika odlučuju ljudi umiješani u brojne afere

Iz navedenog zaključujemo da je Živko Šiftar došao u Upravu NLB banke na ko zna kakve preporuke i sa poprilično sumnjivim iskustvom od ranije.

I na kraju podsjetnik, o tome da li će neki radnik dobiti zarađenu platu, odlučuju članovi uprave NLB banke, koji su i sami bili umiješani u brojne afere. 

Banke u Republici Srpskoj i BiH veoma dobro posluju, i zato bi trebalo da poštuju prava radnika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: