Obećavaju da će se aktivirati

Sporo reaguju: Ni deset dana nakon uvođenja sankcija nema očekivanih reagovanja privrednika!

  • Izvor: ATV
  • 28.06.2024. 19:12

Ni deset dana nakon uvođenja sankcija firmama koje Republici Srpskoj donose višemilionski profit, nema očekivanih reagovanja privrednika. Većina predstavnika Privredne komore na radnim je sastancima u Italiji.

Iako su svjesni da će sankcionisanje firmi u Republici Srpskoj usporiti rast privrede za koju su zaduženi, oglašavaju se tek nakon naših upornih upita, umjesto da prvi nude rješenja. Do danas, priznaju nisu uradili ništa, ali obećavaju da će se aktivirati. 

A bilo bi krajnje vrijeme, jer su na udaru i institucije, naročito u procesu digitalizacije za koju su bile zadužene neke od sankcionisanih kompanija.

"Na taj način je ugroženo funkcionisanje institucija Republike Srpske i sigurno će to imati negativne konotacije, ali ne samo u Republici Srpskoj, nego i na nivou BiH. 

Kao predstavnik Privredne komore, planirate li da se aktivirate po tom pitanju, da uputite neke apele nivou BiH, ili da održite sastanke sa predstavnicima banaka kako bi se pronašlo neko povoljno rješenje? 

U svakom slučaju, kao poslovna zajednica mi smo na neki način zabrinuti", kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Vidjelo se ovih dana otkako su sankcije uvedene kolika je ta zabrinutost jer se do danas, podsjećamo još jednom, niko iz privredne komore Srpske ili banjalučke područne nije oglasio. Danas nam u telefonskom razgovoru Ćorić još kaže da će razgovarati sa Agencijom za bankarstvo o tome kako će banke odgovoriti na ovu situaciju. Dodaje i da će, u svakom slučaju, pozvati i sve relevantne institucije. Što se tiče područne komore, njen predsjednik kaže da će imati šta da kaže o sankcijama u ponedjeljak, čim se vrati iz Italije.

Pratite nas i putem Vibera