SAD

Šta se događa? Dolar blizu najnižeg nivoa za godinu dana

  • 23.09.2024. 08:46

Vrijednost evra prema dolaru prošle nedjelje je porasla jer je američka centralna banka smanjila kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedjelje je oslabio 0.4 posto, na 100.74 poena, blizu najnižeg nivoa u godinu dana.

Pritom je kurs dolara prema evru pao 0.8 posto, pa je cijena evra dosegnula 1.1160 dolara. Ali, američka valuta je ojačala prema japanskom jenu, za 2.1 posto, pa je njen kurs skočio na 143.85 jena.

Vidikovac vrijedi koliko i dugovanja prema osjetljivim kategorijama

Vidikovac vrijedi koliko i dugovanja prema osjetljivim kategorijama

Kurs dolara prema evru znatno je pao jer je Fed u prvom popuštanju monetarne politike nakon četiri godine smanjio kamate više nego što se očekivalo.

Na tržištu se, naime, procijenjivalo da će centralna banka kamate smanjiti za 0.25 postotnih poena, ali njeni čelnici odlučili su cijenu novca srezati za agresivnih 0,50 postotnih poena, u raspon od 4.75 do 5 posto, piše "SEEbiz".

Čelnici Feda poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi tržišta rada i inflacije uravnoteženi.

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Nakon što su godinama povećavali kamatne stope kako bi suzbili inflaciju, čelnici Feda procijenjuju da će, nakon ovog agresivnog reza, do kraja godine dodatno smanjiti kamate za 0.50 postotnih poena, a u sljedećoj godini za cijeli postotni poen.

"Nastojimo postići stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti. Ovaj potez pokazuje našu predanost da postignemo taj cilj", kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Pavel.

Ovaj čovjek bi prvi mogao da ima bogatstvo od 1.000 milijardi dolara

Ovaj čovjek bi prvi mogao da ima bogatstvo od 1.000 milijardi dolara

Pavel je poručio da je situacija u ekonomiji dobra, da ono raste, dok se inflacija spušta. Trenutno, kazao je, u ekonomiji ne vidi ništa što bi ukazivalo na mogućnost recesije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska