Ministar trgovine i turizma

Šulić: Povećati isporuku proizvoda na rusko tržište i uvesti dodatne letove

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2024. 14:17

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izrazio je nadu da će Republika Srpska u bliskoj budućnosti povećati isporuku svojih proizvoda i vina na rusko tržište, kao i uvjerenje da je moguće ostvariti još veći broj turista između Srpske i Rusije uvođenjem dodatnih letova.

Šulić je za rusku agenciju Tas naglasio da je Rusija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske i da su proizvodi iz Ruske Federacije zastupljeni na tržištu Srpske.

- Već duže sarađujemo na promociji naših proizvoda, koji su kvalitetni i mogu da zadovolje i najzahtjevnije potrebe tržišta zahvaljujući diplomatskim naporima obje zemlje, a najviše su zastupljeni voće i vino, koje je visokog kvaliteta - dodao je Šulić.

Šulić je naglasio da Srpska svakodnevno nastoji da ojača saradnju sa Rusijom, da je proširi i izrazio uvjerenje da će tokom njegove sljedeće posjete u Rusiji biti dostupno više proizvoda iz Srpske.

On je podsjetio da Republiku Srpsku i Rusiju vežu prijateljski i bratski odnosi, koji se zasnivaju ne samo na sve većoj ekonomskoj saradnji već i na stalnoj podršci Rusije Republici Srpskoj u održavanju pozicije u BiH i njenom ekonomskom razvoju.

- Važno je istaći i odlične prijateljske odnose između ruskog predsjednika Vladimira Putina i našeg predsjednika Milorada Dodika. Zahvalni smo za sve napore koje predsjednik Putin i Rusija ulažu u podršku Republici Srpskoj - poručio je Šulić.

Šulić je naglasio da svake godine raste i broj turista iz Rusije koji posjećuju Republiku Srpsku, te ocijenio da se međusobni tok turista može povećati uz dodatne letove, ako ne direktno u Republiku Srpsku, onda preko Beograda, da bi mogli razviti program za turiste radi upoznavanja sa tim regionom.

On je napomenuo da je rusko tržište jedno od najinteresantnijih za promociju Republike Srpske kao turističke destinacije, prije svega, zbog kulturnog i vjerskog zajedništva ruskog i srpskog naroda, kao i istorijskih veza.

Šulić je istakao i ulogu Predstavništva Republike Srpske u Moskvi u promociji turističke ponude Srpske na ruskom tržištu kroz sajmove, tematske konferencije i studijska putovanja turoperatora i predstavnika medija iz Rusije.

Šulić je učestvovao na trećem međunarodnom forumu "Uloga kreativnih industrija u društveno-ekonomskom razvoju turističkih teritorija, uključujući i one uključene u UNЕSKO mrežu kreativnih gradova" u Sankt Peterburgu.

Forum je počeo 24. oktobra i završava se danas, a organizuje ga Komitet za razvoj turizma pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije za Unesko. Događaju su prisustvovali predstavnici Irana, Katara, Benina, Republike Srpske i Kube.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Biznis klub (R)

    ' Biznis klub (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.