Međunarodni sajam nekretnina i investicija

Tešić: Svake godine okupljamo sve više izlagača

  • 03.10.2019. 20:30

Međunarodni sajam nekretnina i investicija koji je večeras svečano otvoren u Banjaluci, okupio je 30 izlagača i stotinu učesnika na panelima, pravnih lica iz svih država regiona.

Predrag Tešić iz kompanije PST, koja je koorganizator ovog trećeg Međunarodnog sajma nekretnina i investicija "Banjaluka 2019", rekao je da se sajam širi i postavlja na mapu manifestacija ovakvog tipa u regionu i svijetu, jer svake godine okuplja sve više izlagača iz stranih zemalja.

On je novinarima nakon svečanog otvaranja sajma rekao da je cilj ovog dvodnevnog skupa da izlagači ostvare konkretne kontakte iz raznih branši, posrednici da prodaju nekretnine, dobiju nove klijente, a javne institucije da prezentuju svoje aktivnosti na polju nekretnina.

"Zadovoljan sam organizacijom sajma, nikada nismo imali bolje paneliste i teme. Večeras nam stižu i predstavnici građevinskog sektora iz Turske, a prvi put su bili i učesnici iz Makedonije i Hrvatske", naveo je Tešić.

On je istakao da je danas potpisan i ugovor o saradnji Klastera nekretnina Srbije i Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske.

"Planirano je dva dana panel-diskusija i izlagački dio, a najboljim učesnicima dodijeli smo i nagrade, mislim da su svi učesnici zadovni, jer nam se treću godinu već vraćaju i dolaze novi", rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, sajam se uvezao i sa asocijacijama širom svijeta, među kojima i sa američkom i ruskom. "Ovo je veoma bitna branša za klijente i državu, jer se u njoj obrće ogroman novac", naveo je Tešić.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove /RUGIP/ Bosiljka Predragović rekla je da današnja panel diskusija o registru cijena nepokretnosti pokazala da su građani zainteresovani za e-servise RUGIP-a kroz koje im je omogućen uvid o podacima o nekretninama i da je potrebno što više takvih usluga.

"Drugi put zaredom pozvani smo da učestvujemo u ovom sajmu. RUGIP je jedna od najznačajnijih institucija Republike Srpske u pogledu svih servisa koji Vlada nudi građanima i najznačajnija kada su u pitanju nekretnine i investicije. Ukoliko nemamo rješene imovinske odnose i nismo upisani kao vlasnici ne možemo u punom obimu ni raspolagati svojim nekretninama niti možemo započeti investiciju", pojasnila je Predragovićeva.

Ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je RUGIP dobio priznanje "Šampion sajma".

Organizatori sajma su kompanije "PST" i marketing agencije "Omnia" iz Banjaluke. Sajam se odžava na Banjalučkom velesajmu.