Uz platformu "Plodovi sela" lakše do željenih proizvoda

  • 22.07.2020. 19:18

Svježe voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, ljekovito bilje, samo je dio proizvoda koji su od vas sada udaljeni na samo par klikova. Uz nekoliko poteza mišem možete doći do bilo kog proizvoda . Uz pomoć internet platforme “Plodovi sela” individualni poljoprivredni proizvođači i potrošači sada su povezani. 

Pa tako možete provjeriti i šta vam se nudi u komšiluku i kupovinu dogovoriti direktno. Na platformi možete pronaći i svježe povrće koje nudi porodica Bašić iz Kadinjana nadomak Banjaluke. U doba virusa korona, proizvođači su primorani pronalaziti kupce na različite načine. Sada će, priča Draško Bašić, sve biti mnogo lakše. “Plodovi sela” su, tvrdi, pun pogodak.

“Ovo je prvi put da imamo tako nešto na ovom terenu, što je stvarno pozitivna stvar. U svakom slučaju je pozitivna, znači idemo u korak sa vremenom. Mene niko ne može nbaći kao mene u Kadinjanima u Republici Srpskoj, ali kada vidi na platformi može, pronaći”, kaže Draško Bašić, poljoprivredni proizvođač iz sela Kadinjani.

Cilj je i poboljšanje prodaje domaćih proizvoda, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ministar Boris Pašalić kaže da je apsurd da i dalje uvozimo jako puno hrane u Republiku Srpsku i BiH, kada imamo dovoljno resursa da proizvedemo svoju. Zato se, tvrdi Pašalić, i trude da kroz različite mjere to i podstaknu.

"Kada u marketu kupite voće i povrće vi ne znate porijeklo te robe, ali kada komunicirate direktno sa proizvođačima ili posjetite njegovo imanje, možete da se uvjerite da je to proizvedeno tu i da kupite proizvod za koji znate da je rezultat proizvodnje u Republici Srpskoj. Usluga za poljoprivredne proizvođače je besplatna. Oni nemaju nikakvu osim da daju svoju saglasnost da se ti podaci objave", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Ovo je, za početak, namjenjeno individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode proizvode na vlastitom imanju, prerađuju na vlastitom imanju i prodaju u svježem ili prerađenom stanju, bez obzira da li su oni mali ili veliki”, kaže Dragam Vičković, menadžer projekta razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima.

A kako bi sve bilo organizovanije i brže, formirani su i klastere u svim regijama u Srpskoj. Oni koji rade u tim klasterima su zaduženi da prave organizaciju na terenu, te da podatke unose u sistem.

“Klaster je skup, grozd, svih malih i velikih poljoprivrednih proizvođača, svih obrazovnih institucija i svih onih koji žele da zajedničkim nastupom i interesovanjem da kažemo naš mali za Hercegovinu nivo proizvodnje, odnosno da ukrupnimo i omasovimo ppljoprivrednu proizvodnju”, kaže Danijela Salatić, menadžer poljoprivrednog klastera "Stara Hercegovina".

Platformu je razvilo  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uz finansijsku pomoć Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede. Druga faza projekta biće onlajn kupovina, što se pokazalo kao prijeka potreba u vrijeme pandemije virusa korona.