Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Srpska interesantna stranim investitorima

  • Izvor: SRNA
  • 03.10.2024. 21:48

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska sve interesantnija destinacija za strane investicije zahvaljujući povoljnom poreskom klinu.

"Republika Srpska nudi najpovoljnije uslove za privređivanje. Porez na lična primanja i indirektno oporezivanje je među najmanjima, cijena električne energije je ubjedljivo najmanja, nema dividende, naš poreski klin je u ovom momentu najpovoljniji i to sigurno privlači strane investitore", rekao je Višković.

On je dodao da te prednosti investitori prepoznaju i priznaju da je Srpska na "vratima" ЕU i da ima vrijednu i kvalitetnu radnu snagu.

Višković: Sve obaveze iz budžeta servisiramo na vrijeme

Višković: Sve obaveze iz budžeta servisiramo na vrijeme

"U Srpskoj, ako radniku obezbijedite platu od 1.000 ili 1.500 evra, on će biti zadovoljan, a istog radnika, na primjer, u Sloveniji, na istom radnom mjestu morate da platite 3.000 evra. Šta to znači? Troškovi života su ovdje značajno manji i privredni subjekti ovdje mogu ostvariti istu proizvodnju, sa istim kvalitetom, uz značajno manje sredstava", istakao je Višković.

On je dodao da nikada nije rekao da je prednost Srpske jeftina radna snaga, ali da jesu povoljniji troškovi života nego u nekim drugim zemljama gdje je plata veća.

"Danas je prosječna plata u Republici Srpskoj 720 evra i idemo ka cilju od hiljadu i više evra. Kada smo prije dvije godine rekli da će prosječna plata biti 1.000 KM, odnosno 500 evra, ismijavali su nas, a danas imamo 1.411 KM prosječnu platu", naveo je Višković.

Višković: Konakovićevo obraćanje u UN - zloupotreba zajedničkih institucija BiH

Višković: Konakovićevo obraćanje u UN - zloupotreba zajedničkih institucija BiH

On je dodao da je u Republici Srpskoj, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, za osam mjeseci ove godine registrovana 201 nova firma čiji su vlasnici stranci, a da ih je prošle godine bilo 286.

"Očekujem da će do kraja godine biti blizu 300 novih proizvodnih pogona", rekao je Višković.

On je dodao da se u cijeloj Srpskoj vidi otvaranje novih preduzeća, posebno u novoj poslovnoj zoni u Laktašima i oko Banjaluke, gdje renomirani evropski proizvođači zapošljavaju po 1.000 radnika.

Pratite nas i putem Vibera