DOBRA VIJEST ZA PRIVREDNA DRUŠTVA

Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju

  • 28.11.2019. 15:11

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, koji bi u narednom periodu trebalo da uređuje uslove za pokretanje, kao i sam postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturiranja privrednih društava i preduzetnika u Republici Srpskoj.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje predstavlja dobrovoljni, vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih  povjerilaca kao što  su značajniji dobavljači.

Ovakav model finansijskog restrukturiranja baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore Republike Srpske, kao institucionalnog posrednika.

Opcija sporazumnog vanstečajnog finansijskog restrukturiranja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita.

Predviđeno je da se postupak pokreće kada privrednom društvu prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak uz finansijsku konsolidacija dužnika.

Druge mjere koje se mogu preduzeti u istom cilju i koje su dostupne u pravnom sistemu Republike Srpske, propisane su stečajnim propisima, i to: finansijsko restrukturiranje dužnika u prethodnom stečajnom postupku, reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica,odnosno imovine u postupku bankrotstva.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz potrebe za izvršenjem obaveza utvrđenih u više dokumenata, uključujući Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017–2019. godina, Reformsku agendu, potpisanu od organa vlasti na BiH nivou, kao i Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

(banjaluka.net)