Regulatorni okvir

Zakon o digitalnoj imovini Srbije - jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike

  • Izvor: ATV
  • 07.10.2023. 15:00

Republika Srbija je među prvim zemljama u svijetu koje su, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini 2021. godine, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, i to ne samo time što je obezbijeđen jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine, nego i time što je poslat signal svijetu da Srbija postaje država fintech-a.

Usvajanjem Zakona o digitalnoj imovini Srbija je pokazala da ide u korak sa razvojem IT tehnologija, sa inovacijama i promjenama u digitalnom svijetu. 

Zakonom o digitalnoj imovini omogućava se finansiranje pomoću investicionih tokena, unapređuje i razvija tržište kapitala korišćenjem digitalne tehnologije i jača se okvir za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, kao i pranja novca i finansiranja terorizma.

Zakon o digitalnoj imovini uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrijednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primjenom Zakona.

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja "digitalni zapis vrijednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmjenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmjene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom.

Inače, postoje dvije vrste digitalne imovine: virtuelna valuta i digitalni token. Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova. Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmjene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

Zakon o elektronskom novcu je u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovim zakonom uređuje se pojam elektronskog novca, poslovi izdavanja elektronskog novca, izdavaoci elektronskog novca, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva za izdavanje elektronskog novca, nadzor nad obavljanjem poslova izdavanja elektronskog novca, te zaštita prava i interesa imalaca elektronskog novca na prostoru Republike Srpske.

Iz Vlade Republike Srpske ranije je rečeno da je utvrđivanje Nacrta zakona o elektronskom novcu regulatorni odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga na međunarodnom tržištu, s ciljem stvaranja pravnih preduslova za njihov razvoj na domaćem tržištu putem osnivanja i poslovanja društva za izdavanje elektronskog novca.

"Uređivanjem poslova izdavanja i otkupa elektronskog novca zakonom se postavljaju sigurne osnove za korišćenje digitalnog oblika novca ne samo u svakodnevnom načinu života građana, već i za efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata", rečeno je iz Vlade Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera