SUBOTA U 21

ANNA KARENINA: Tolstoj u magičnom teatru

  • Izvor: ATV
  • 09.04.2022. 15:00

Klasik svjetske književnosti iz pera Lava Nikolajevića Tolstoja 'Anna Karenina' neprevaziđena je ljubavna priča i slika aristokratskog društva, okrutnog i zatomljenog u prestiž, nepokolebljivih principa skrivenih pod lažima i licemerjem, oslikava život i sudbinu jedne žene, koja je pod naletom ljubavi i strasti izgubila svoju porodicu, bitku protiv društva od kojeg je bila osuđena i prognana, što je dovelo do potpunog gubitka sebe, i na kraju samoubistva pod teškim točkovima lokomotive.

Radnja čuvenog romana već je poznata, a adaptaciju romana potpisuje Tom Stoppard, a režiju Joe Wright poznat po filmovima takozvanim 'epohama' i ljubavnim pričama koje magično ispisuju sudbine i neka davna vremena. Kritika je oduševljeno prihvatila glumačku igru koja je dio ove zaimljive adaptacije. Ono za čim je reditelj posegnuo, a što pojedini kritičari nisu dočekali sa oduševljenjem, ali publika svakako jeste obzirom na ocjene na online platformama koje se bave kinematografijom poput 'Rotten Tomatos' i 'IMDB', jeste jaka stilizacija počevši od kostima i scenografije, pa do toga da je manje-više radnja kompletnog romana smještena u teatru, koji se pretvara u domove, sale za matine, pozorišne dvorane i konjičke trke.

Film je nominovan na mnogobrojnim filmskim festivalima (četiri nominacije na 'Oskaru' i šest na 'British Awards'), ali najviše nagrada pokupio je kostim i scenografija. Muzika u filmu je originalna, veoma dramatična, prilagođena svakoj sceni i duhu cijele adaptacije, a potpisuje je italijanski kompozitor Dario Marianelli. Ovaj film je elegantan, uzbudljiv i potpuno drugačiji što ovu novu verziju klasika izdvaja na svijetskoj filmskoj sceni.

Uživajte u ovom pomalo 'magičnom realizmu' između filma i pozorišta i između sna i jave.

Film 'Anna Karenina', subota u 21 čas na programu ATV-a.