NEDJELJA U 23:30

BEŠTIJE: U jugovini

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2022. 15:00

'Beštije' je jugoslovenski igrani film iz '77. godine, u režiji Živka Nikolića, koji je učestvovao i u pisanju scenarija sa Dušanom Kovačevićem, a kojem je to bio prvi igranio film, nakon mnogobrojnih kratkih filmova.

Radnja filma je neobična - jedne zimske kišne noći pritisnute jugom, na malo ostrvo stiže lijepa devojka. Ona je samo izgovor za pometnju i zlo koje izbija u atmosferi usamljenosti i surovosti kada čovek zaboravlja na dostojanstvo i počinje da 'beštija'. Simbolika u ovom filmu je neprevaziđena – od samog lokaliteta, krša u dodiru sa morem, čudljivih ljudi, jugovine koja se smatra pravim 'opijatom' i da ono zlo koje se pod njenim dejstvom učini, mora biti uzeto kao olakšavajuća okolnost; sa mnoštvom sjenki i fantazija. U tom malom misterioznom svijetu svojim optužujućim pogledima sve prate seoske babe, poput utvara u crnom.

Film je uvršten na listu 100 najznačajnijih sprskih filmova u periodu od 1911. do 1999. godine. Sniman je u Kotoru, a u njemu su zaigrali Velimir Bata Živojinović, Viktor Starčić, Radoš Bajić, Dragomir Bojanić Gidra, Eva Ras, Pavle Vuisić, Mija Aleksić i Milka Lukić. Na Pulskom filmskom festivalu nagradu je osvojio direktor fotografije Božidar Bota Nikolić i Pavle Vujisić.

Film 'Beštije', nedjelja u 22 časa i 40 minuta. 

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:30 Tajne muzeja

    '' Tajne muzeja

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)