SUBOTA U 21

DARKEST HOUR: Ko je bio Winston Churchill?

  • Izvor: ATV
  • 02.04.2022. 15:08

'Najmračniji čas' (Darkest Hour) je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjetskog rata, kada samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Winston Churchill mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka – da uspostavi mirovni sporazum sa nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.

Ovu britansku ratnu dramu režirao je Joe Wright, a glavna uloga dodjeljena je Gary Oldmanu. Ono u čemu se ogleda snaga ovoga filma je ne samo u tome što je interesantan prikaz najturbulentijeg vremena u kojem se našla cijela Evropa, nego i slika jednog državnika i osebujne ličnosti kakav je bio Winston Churchill.

Vidjećemo ga u ulozi političara, govornika, taktičara, istoričara i filozofa, ali i kao čovjeka od krvi i mesa. Pored dramatičnosti i istorijske perspektive na događaje, uživaćete i u komici koju sa sobom nosi njegov lik i likovi njegove porodice, gdje će reditelj pokazati kakav je on bio u privatnom i porodičnom životu.

Film je dobio na stotine nominacija na prestižnim filmskim festivalima od Zlatnog globusa, preko Britanske filmske akademije do Oskara, na kojem je i osvojio dvije nagrade – za najbolju mušku ulogu Gary Oldmanu i najbolju šminku. Pored Oldmana glumačku ekipu čine proslavljena imena britanske i svjetske kinematografije.

Ko je bio Winston Churchill? Ratna drama sa nevjerovatnom količinom životnosti donijeće priču i portret jednog od najmoćnijih političara 20.vijeka i jedne od centralnih ličnosti Drugog svjetskog rata. 

Film 'Darkest Hour', subota u 21 čas.