PONEDJELJAK U 00:00

KAPETAN LEŠI: Jugoslovenski vestern

  • Izvor: ATV
  • 06.02.2022. 14:00

'Kapetan Leši' je jugoslovenski akcioni film snimljen 60-e godine prošlog vijeka u režiji Žike Mitrovića. U jugoslovenskoj kinematografiji ostao je poznat kao jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspiješnijih ostvarenja.

Po žanru pripada partizanskom filmu, s tim što je reditelj nastojao da likove i radnju prilagodi popularnom vesternu, unoseći pregršt akcije, dinamike i humora, te time film oslobodi od ideološke priče.

Radnja prati Ramiza Lešija (Aleksandar Gavrić), partizanskog kapetana albanske nacionalnosti, koji ima zadatak da sa jedinicama KNOJ-a likvidira zaostale separatističke bande na Kosovu. No, među separatistima je i njegov brat. On kreće u smjele akcije, uništava separatiste i vraća brata na pravi put.

Uspjeh filma se pokazao ne samo kroz gledanost, nego i kroz naslovnu pjesmu, koja je bila nevjerovatno popularna i izvodilo je nekoliko poznatih jugoslovenskih pjevačica, kroz istoimeni i isto tako popularan strip, a pored toga film je doživio i nastavak, 'Obračun' iz '62. godine.

Film 'Kapetan Leši' u noći s nedjelje na ponedjeljak u ponoć.