NEDJELJA 22:30

Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T: Film koji je uzburkao javnost

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2022. 15:00

Film istaknutog jugoslovenskog reditelja 'crnog talasa' Dušana Makavejeva vratiće vas u vrijeme kada je ovaj film o mladoj službenici, djevojci i njenim ljubavnim iskustvima bio pravi pomak kada je upitanju prikazivanje seksualnosti, nagosti ljudskog tjela i raspravljanju o erotici i seksualnosti uopšte.

Priča prati mladu poštansku službenicu Izabelu (Eva Ras) koja započinje ljubavnu romansu sa ozbiljnim mladićem Ahmedom (Slobodan Aligrudić). Međutim, za vrijeme njegovog službenog odsustva, djevojka se upušta u avanturu sa nasrtljivim kolegom sa posla Mićom (Miodrag Andrić poznat kako Ljuba Moljac). Devojka ostaje u drugom stanju, a po povratku mladića sa službenog puta dolazi do sukoba između njih dvoje, koji se tragično okončava. Film je pomjerio granice najviše u polju ljudske seksualnosti i erotike na filmskom platnu, gdje je upamćena scena nage Eve Ras sa crnom mačkom, ali i učešća tadašnjeg čuvenog i prvog srpskog seksologa i poznatog naučnika prof. dr Aleksandara Kostića, koji igra samog sebe.

Dušan Makavejev svojim djelima kritikuje 'trulo društvo' Jugoslavije u kojem je 'upirao prst' na ono komunističko i kapitalističko. Njegovi filmovi su obliovali metaforama i asocijacijama koje su otkrivale mnogo toga o ljudskoj prirodi, istinitosti, čulnosti i slobodnom duhu. Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Wilhelma Reicha, često je njegova učenja komponovao u svoje filmove, a naročito se tu ističe njegov film 'Misterije organizma' (1971). Bio je svestran umjetnik, pa tako i urednik mnogih listova i časopisa: 'Student', 'Književne novine' i 'Danas'. Imao je zapaženu ulogu u velikim studentskim demonstracijama 1968. Pored toga dobitnik je mnogih domaćih i stranih nagrada gdje se izdvaja i Orden Vuka Karadžića.

Ukoliko niste pogledali ovaj klasik i remek-djelo 'crnog talasa' i jugoslovneskog filma sa potpisom značajne ličnosti u istoriji domaće kinematografije, onda je to ove nedjelje idealna prilika.

Film 'Ljubavni slučaj ili tragedija službenica P.T.T', nedjelja u 22 časa i 30 minuta.