NЕDJЕLjA U 20:30

MAJKЕ: Između stvarnosti i fikcije

  • Izvor: ATV
  • 16.08.2024. 18:12

'Majke' je makedonski film iz 2010. godine u režiji i prema scenariju Milča Mančevska i predstavlja omnibus od jednog igranog, jednog igrano-dokumentarnog i jednog dokumentarnog filma.

Prvi film je igrani i prati 9-godišnje đevojčice Beu i Kjaru, koje odluče jednog čovjeka kao ekshibicionistu prijaviti policiji, iako ga nikada nisu vidjele na djelu, već su samo čule da se odjeven u baloner kreće u blizini škole i da se ´pokazuje´ djevojčicama. Prva priča je potpuna fikcija.

U drugoj priči dokumentaristi Ana, Simon i Kole stižu u zabačeni predio makedonske regije Mariovo, s ciljem snimanja etničkog dokumentarca o napuštenim selima, da bi prikazali kako se nekad živjelo. Posljednji stanovnici jednog sela su Djed i Baka, brat i sestra koji godinama ne razgovaraju. Baka će započeti priču o jednom vremenu i običajima koji nestaju s društvenim promjenama. Drugi film je spoj fikcije i dokumentarca.

Treći film je dokumentarni, a prikazuje slučaj makedonskog novinara i serijskog ubice Vlade Taneskog, koji je oteo, silovao i ubio nekoliko sredovječnih žena, redom majki, da bi o svojim zlodjelima i izvještavao.

U očima kritike ovaj film Mančevska je samo još jedan u nizu njegovih uspješnih i izrazito kvalitetnih ostvarenja, kako u pogledu priče, a tako i estetike. Ove začudne priče o stvarnosti i fikciji nisu ostale nezapažene na svjetskim filmskim festivalima – naprotiv film je nagrađen mnogobrojnim nagradama i nominacijama.

'Majke' u nedjelju u 20 časova i 30 minuta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.