SUBOTA U 21

OBLIVION: Kako pobijediti zaborav?

  • Izvor: ATV
  • 26.03.2022. 15:00

Na programu ATV-a ne propustite naučno-fantastični film 'Oblivion' (Zaborav) iz 2013. godine kojeg je napisao, producirao i režirao Joseph Kosinski, a koji je temeljen na nikad objavljenom istoimenom stripu izdavača 'Radical Comics'. Pripreme za film trajale su dugo obzirom na to da se čekalo na potvrde glumaca, traženje perfektnih lokacija, jer je reditelj htio da krajolike 'iz svemira' snima na prirodnom svjetlu kako bi izbegao do sada ustaljeni princip 'svemirske tame'. Čekalo se i na finalnu potvrdu produkcijske kuće, jer je trebalo da 'Disney' bude krovni producent projekta, međutim 'Universal Pictures' je ipak preuzeo ovaj veliki i za reditelja važan projekat, jer se tema filma kao i veliki broj akcionih scena svakako udaljavao od politike najpoznatije produkcijske kuće animiranih i igranih filmova za djecu.

Radnja se odvija šestedest godina nakon invazije vanzemaljaca koji su potpuno uništili Mjesec i Zemlju. Na nju se sada vraćaju vojnici Jack Harper (Tom Cruise) i Victoria Olsen (Andrea Riseborough) smješteni u tornju 'Sky Tower 49', vojnom utvrđenju koje se nalazi na Zemlji. Njihova misija je popraviti automatske dronove koji uništavaju ostatke vanzemaljaca 'Strvinara' a koji se skrivaju na Zemlji. Jack i Victoria direktno su odgovorni Sally (Melissa Leo), vojnom zapovjedniku koji se nalazi u velikoj letjelici u Zemljinoj orbiti imena 'Tet'.

Na tom putu po zemlji Jack Harper otkriva mnogo toga što je zaboravio, a dogodilo se neposredno prije i poslije napada vanzemaljaca, jer su mu sva sjećanja na prošli život izbrisana. On se susreće sa Juliom (Olga Kurylenko) koja je bila njegova žena, a onda i sa vođom 'Strvinara' Malcolm Beech (Morgan Freeman), koji mu otkriva detalje zavjere u koju je uvučen prije mnogo godina. Tada počinje dramatična borba za spasenje 'Strvinara' i obnavljanje života na zemlji.

Većina scena u filmu snimana je na Islandu, a snimanje i montaža odvijali su se u najnovijim programima za obradu kadrova i CGI.

Ono što je sigurno jeste da je film zaista ulazi u red klasika naučne-fantastike, prepun krajolika koji ostavljaju bez riječi, vrlo zanimljive priče koja seže do teme prošlosti, zaborava i onoga što zauvijek pamtimo – ljubav.

Naučno-fantastični film 'Oblivion', subota u 21 čas.