NEDJELJA U 23:30

PREKOBROJNA: Biser jugoslovenskog filma

  • Izvor: ATV
  • 03.04.2022. 15:00

'Prekobrojna' film Branka Bauera, jedan je od najpoznatijih naslova ne samo iz Bauerovog opusa, nego i cijele jugoslovnske kinematografije, a obizirom na to da oslikava život mladih na radnim akcijama, a koje su bile sastavni dio života jugoslovenske omladine, bio je izrazito popularan.

Mladi Mikajlo došao je na radnu akciju ne bi li bio bliže Nadi, studentkinji u koju se zaljubio, a njegova djevojka Malena, kao 'prekobrojna' polazi na još jednu akciju za njim. U njenom prisustvu, na ruganje i opšti podsmijeh, Mikajlo zavodi Nadu, a njegove donžuanovske izlete Nada nikako ne prihavata. Malena se okreće novom poduhvatu i završava krojački kurs, a Mikajlo posramljen vraća se svojoj brigadi i njoj.

Glumačku ekipu predvodi omiljeni glumački par jugoslovenske publike, Ljubiša Samardžić i Milena Dravić, a priključuju im se između ostalih Boris Dvornik, Dragomir Felba i Molotov Jovanović. Film je osvojio Srebrnu Arenu na Pulskom filmskom festivalu '62. godine, a Mileni Dravić pripala je Zlatna Arenu za glavnu ulogu. 'Prekobrojna' je uvrštena na listu od 100 najznačajnijih domaćih filmova iz perioda od 1911. do 1999. godine i proglašen je nacionalnim blagom.

Film 'Prekobrojna' nedjelja u 23 časa i 30 minuta.