NEDJELJA U 22:30

SAN: Mogu li se ubiti snovi?

  • Izvor: ATV
  • 10.04.2022. 15:00

'San' je jugoslovenski crno-bijeli i film iz '66. godine u režiji i po scenariju reditelja Puriše Đorđevića. Žanrovski je mješavina drame i ratnog filma, dok se stilski i tematski naslanja na film 'Devojka' iz '65. godine, te je dio čuvene Đorđevićeve trilogije 'Jutro-Podne-San', ciklusa koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja 'crnog talasa' u jugoslovenskom filmu.

Film oslikava vrijeme kada je Evropa sanjala o slobodi – '41. godina u Čačku i Užicama izgledala je drugačije nego u Pragu ili drugim evropskim gradovima. U još postojećoj slobodi, mladić i djevojka planiraju budućnost, no rat im prekida sanjarenje o boljem životu. Nemci nadiru sa svih strana, partizani se povlače, svi na straži postaju mrtvaci. Puške ubijaju ljude, a mogu li ubiti snove?

Glumačka ekipa sačinjena je od najvećih imena domaćeg filma: Ljubiša Samardžić, Mihailo Janketić, Olivera Katarina, Bata Živojinović, Mija Aleksić i Ljuba Tadić. Film je bio kandidat za Zlatnog Medvjeda na 17. Međunarodnom festivalu u Berlinu, dok je nagrade pokupio na Pulskom festivalu – i produkciji i reditelju pripala je Srebrna Arena. Uvršten je na listu od 100 najznačajnijih domaćih filmova iz perioda od 1911. do 1999. godine i proglašen je nacionalnim blagom.

Film 'San' nedjelja u 22 časa i 30 minuta.