NEDJELJA U 23:30

STIĆI PRE SVITANJA: Put do nedosanjane slobode

  • Izvor: ATV
  • 20.02.2022. 15:00

'Stići pre svitanja' je jugoslovenski partizanski film iz '78. godine, koji je režirao Aleksandar Đorđević. Scenario za film napisao je Vlastimir Radovanović, inspirisan istinitim događajem, koji se odigrao 22. avgusta 1941. godine, kada je grupa od 32 robijaša i komunista, pobjegla iz zatovra u Sremskoj Mitrovici. Podloga za scenario bili su zapisi učesnika i bjegunaca, Paška Romca i Stanke Veselinov.

Drugi svjetski rat u Jugoslaviji samo što nije počeo. U kaznionici u Sremskoj Mitrovici, zatvoreni komunisti, pripremaju opsežan plan za bjekstvo. Počinju da kopaju tunel, no vrijeme im ne ide na ruku. Prepreke poput podzemnih voda, premeštanja u drugu zgradu, stalno zaziranje od izdajnika i otežana komunikacija sa pomagačima izvan zidina zatvora, grupu dovode u još komplikovaniji položaj. Ipak, pomoć ilegalke i grupe skojevaca donose im oslobođenje i mogućnost da učestvuju u osnivanju Prvog fruškogorskog odreda.

Deset godina prije insprisan istim događajem bio je i reditelj Radoš Novaković koji je snimio film 'Bekstva'. Zanimljivo je da i u jednom i u drugom filmu naslovnu ulogu igra Velimir Bata Živojinović, dok će u ovoj rediteljskoj inscenaciji bijega i traženja slobode, sa njim zaigrati Radoš Bajić, Zlata Numagić, Bora Todorović, Ljubiša Samardžić i mnogi drugi.

Koliko je sloboda ono što čovjeka tjera da pokaže svoju nadljudsku snagu? Koliko je zlatna sloboda potrebna da bismo savladali svakog neprijatelja?

Film 'Stići pre svitanja' – nedjelja u 23 časa i 30 minuta.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:30 Tajne muzeja

    '' Tajne muzeja

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)