UTORAK U 17

THE DILEMMA: Ćutanje (ni) je zlato

  • Izvor: ATV
  • 02.08.2022. 12:00

Film 'The Dilemma' djelo je reditelja Rona Howarda poznatog po velikim filmskim ostvarenjima 'The Da Vinci Code', 'A Beautiful Min', 'Apollo 13', 'Cinderela Man' i lista njegovih filmova bi se mogla nastaviti u nedogled. Howard, tako istančanog rediteljskog potpisa, vješt je u sklapanju drame i suptilne komedije, nizanjem događaja i situacija, te oblikovanjem likova, koji priču čine stabilnom, moćnom i izrazito životnom. Tako je i sa filmom koji će vas zabaviti, ali i još jednom pred vas postaviti poznato pitanje – da li je u ćutanju zlato ili pak neke stvari moramo reći i razotkriti naročito kada su prave vrijednosti, ljubav i prijateljstvo u igri.

Ronny (Vince Vaughn) i Nick (Kevin James) su prijatelji još sa koledža i životi su im naročito isprepleteni. Imaju zajedničku firmu za proizvodnju automobilskih motora, zajedničke kredite, probleme, izazove, zajednička druženja i vrijeme koje provode sa miljenicama svojih srca. Mala porodica tako iz dana u dan prevazilazi problemčiće modernog društva i sa nestrpljenjem očekuje i prolazi kroz novi projekat koji njih dvojica rade za čuveni automobilski brend 'Dodge'. Međutim, privatni život postaje okosnica problema, sukoba i potencijalnog gubitka unosnog posla i dugogodišnjeg prijateljstva kada Ronny sazna da Nicka vara njegova supruga Geneva, koju igra simpatična Winona Ryder.

Ronny suočen sa tajnom počinje da kuje najbolji plan kako da prijatelju saopšti strašnu vijest, a da sve manje-više nastavi svojim tokom koji donosi i poslovnu pobjedu. Opterećen tajnom prolazi kroz niz komičnih situacija prateći Geneve i njenog mlađahnog ljubavnika i sam pred velikom dilemom – oženiti djevojku sa kojom je već godinama srećan i siguran i sa kojom je preživio i najteže trenutke odvikavanja od zavisnosti sportskog klađenja. Dobar, zdrav i životan humor, vijerno oblikovani likovi, čak i oni sporedni, a među njima i kraljica komedije Queen Latifah, lijepo su upakovani u ozbiljnu priču i iskušenje koje se pred prijateljima nalazi.

Šta nam znače najvažniji odnosi u životu, da li možemo prećutati istine od onih koje najviše volimo i koji nam neizmjerno znače? Može li se bilo šta sakriti do kraja i šta je na nama da drugima otkrivamo? Čini vam se preozbiljno i komplikovano... ne, nije tako.

Film će vas opustiti, slatko nasmijati i dati vam podstrek da volite i budete prijatelji onima koje vaše srce prepoznaje.

Film 'The Dilemma', utorak u 17 časova.